Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Για πρώτη φορά, επιστήμονες επιβεβαιώσαν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλέον εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από όσο είναι ικανό να απορροφήσει. 

Κατά το παρελθόν, το αχανές δάσος λειτουργούσε σαν «καταβόθρα» άνθρακα, απορροφώντας τις εκπομπές αερίων που επηρεάζουν την κλιματική κρίση. Όμως η εικόνα είναι πια πολύ διαφορετική και ο ίδιος πράσινος γίγαντας προκαλεί την επιτάχυνση της κρίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Η επικεφαλής της έρευνας, Luciana Gatti, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας εξηγεί: «Το πρώτο πολύ κακό νέο είναι ότι το δάσος που καίγεται παράγει περίπου τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά. Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι περιοχές με αποψίλωση σε έκταση 30% και άνω, καταγράφουν δεκαπλάσιες εκπομπές άνθρακα από τις περιοχές που η αποψίλωση του δάσους είναι μικρότερη του 20%». 

Οι εκπομπές από τον Αμαζόνιο αντιστοιχούν σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και στην πλειονότητά τους οφείλονται στις φωτιές, πολλές από τις οποίες μπαίνουν σκόπιμα. Συχνά οι φωτιές αποσκοπούν στον «καθαρισμό» της γης για την παραγωγή σόγιας ή μοσχαρίσιου κρέατος. 

Αλλά και πέρα από τις φωτιές, οι ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες και οι πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα ο νοτιοανατολικός Αμαζόνιος να έχει μετατραπεί σε πηγή διοξειδίου του άνθρακα αντί για «απορροφητήρα». 

Από το 1960, τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων και ο Αμαζόνιος έπαιξε νευραλγικό ρόλο, ως το μεγαλύτερο τροπικό δάσος. Η απώλειά του, αποτελεί μια ηχηρή «καμπάνα» πως η περικοπή των αέριων ρύπων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου έχει επικριθεί σκληρά που ενθαρρύνει την αποψίλωση των δασών οδηγώντας σε ρεκόρ 12ετίας, την ώρα που και οι πυρκαγιές προκαλούν την μέγιστη καταστροφή από τον Ιούνιο του 2007. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Περιβάλλον / Τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» χημικά ένοχα για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μικροπλαστικά και τα «αιώνια» πλαστικά δηλητηριάζουν το περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό και ευθύνονται για πολλές ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM