Βραζιλία: Πυρκαγιές σε υδροβιότοπο απειλούν υπό εξαφάνιση παπαγάλους - «Πολλές απώλειες»

Βραζιλία: Πυρκαγιές σε υδροβιότοπο απειλούν υπό εξαφάνιση παπαγάλους - «Πολλές απώλειες» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
0

Το μεγαλύτερο καταφύγιο στον κόσμο για τους απειλούμενους με εξαφάνιση παπαγάλους υάκινθους μακάο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο κομμάτι του Pantanal που υπάγεται στη Βραζιλία

Στο Pantanal, τον τεράστιο τροπικό υδροβιότοπο που αναπτύσσεται στα σύνορα Βραζιλίας, Βολιβίας και Παραγουάης, έχουν ξεσπάσει οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ περίπου το 12% της βλάστησης έχει ήδη χαθεί. Τον περασμένο μήνα η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας, Inpe, κατέγραψε 1.684 πυρκαγιές στην περιοχή, ρεκόρ από το 1998 όπου έχει δεδομένα στη διάθεσή της. Λιγότερες από 500 πυρκαγιές είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρυσι. Κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 πυρκαγιές.

Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές το Fazenda São Francisco do Perigara, ένα αγρόκτημα στο Μάτο Γκρόσο, την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση από τις 26 ομόσπονδες πολιτείες της Βραζιλίας. Το αγρόκτημα έχει γίνει το βασικό καταφύγιο για τον υάκινθο μακάο, το εντυπωσιακό μπλε πουλί, κατά τα τελευταία χρόνια. Όπως μεταδίδει ο Guardian από τους 6.500 υακίνθους μακάο που ζουν στην άγρια φύση περίπου 700 έχουν καταφύγει στα δέντρα του συγκεκριμένου αγροκτήματος.

Σημειώνεται ότι ο υάκινθος μακάο (anodorhynchus hyacinthinus, ανοδόρυγχος ο υακινθίνος) είναι ο μεγαλύτερος παπαγάλος του κόσμου, με το μήκος του να φτάνει το ένα μέτρο.

Η Ana Maria Barretto, εκ των ιδιοκτητών, εκτιμάει ότι τουλάχιστον το 70% των περίπου 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταλαμβάνει το αγρόκτημα, έχουν καταστραφεί. Οι πυρκαγιές κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε ανθρώπους και επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης ξηρασίας.

«Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ξηρασία. Η ανικανότητα είναι οδυνηρή. Είναι απαίσιο, απαίσιο», ανέφερε η Barretto. Από την πλευρά της, η Luciana Ferreira, μία βιολόγος που εργάζεται στην τοπική οργάνωση Arara Azul, επισκέφθηκε το αγρόκτημα την περασμένη εβδομάδα και έκανε λόγο για «τρομακτική κατάσταση» ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες».

Εργαζόμενοι στο αγρόκτημα και πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν ένα κομμάτι όπου τα πουλιά κοιμούνται καθώς και μερικές φωλιές. Ωστόσο οι πυρκαγιές απέχουν πολύ από το να σβήσουν. Παραδοσιακά οι περισσότερες φωτιές ξεσπάνε τον Σεπτέμβριο. Οι συχνές βροχοπτώσεις ξεκινούν τον Αύγουστο. 

Βραζιλία: Πυρκαγιές σε υδροβιότοπο απειλούν υπό εξαφάνιση παπαγάλους - «Πολλές απώλειες» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Οι πυρκαγιές που ξεσπούν στο Pantanal κάθε χρόνο είναι συνήθως φυσικές και συχνά μικρής κλίμακας και προκαλούνται από κεραυνούς. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η κρίση εφέτος φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής και κάνουν λόγο για εμπρησμούς που έχουν ως στόχο τη δημιουργία εκτάσεων για εκτροφή βοοειδών. 

Ο περιβαλλοντολόγος Carlos Rittl υποστήριξε ότι η ασυνήθιστη ξηρασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις πυρκαγιές σημειώνοντας ωστόσο πως η εχθρότητα του προέδρου Μπολσονάρου προς το περιβάλλον συνέβαλε καθώς ενθάρρυνε τους εμπρηστές. Άλλοι ειδήμονες στηλιτεύουν τη μείωση του προσωπικού σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες αλλά και «χαλαρότητα» απέναντι σε περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
NEWSROOM
Αρκούδα με 4 μικρά σε χωριό της Μακεδονίας - Όλο και πιο συχνή η εμφάνιση σε κατοικημένες περιοχές

Περιβάλλον / Καστοριά: Αρκούδες κάνουν βόλτες μέσα στα χωριά - 'Ερχονται γιατί ωρίμασαν τα κεράσια, λένε κάτοικοι

Βίντεο καταγράφουν τα ζώα στις κατοικημένες περιοχές - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται
NEWSROOM