Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C

Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C Facebook Twitter
Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των καταγραφών τους 20 βαθμούς Κελσίου
5

Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των καταγραφών τους 20 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας τους φόβους για την κλιματική αστάθεια, στην περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα πάγου στον πλανήτη. 

Στις 9 Φεβρουαρίου, επιστήμονες από την Βραζιλία καταμέτρησαν θερμοκρασία 20,75°C στη νήσο Σέιμουρ, τιμή σχεδόν κατά ένα βαθμό υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1982. Η μέτρηση αυτή ακολουθεί ένα άλλο ρεκόρ θερμοκρασίας στις 6 Φεβρουαρίου - στην ηπειρωτική Ανταρκτική αυτή την φορά - όπου οι επιστήμονες του ερευνητικού σταθμού της Αργεντινής στην Esperanza, κατέγραψαν θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, στις 6 Φεβρουαρίου. 

Τα ρεκόρ, που μένει να επιβεβαιωθούν τυπικά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, είναι συνεπή με την ευρύτερη τάση που διαπιστώνεται στην χερσόνησο αλλά και στα γειτονικά νησιά, με τη θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, από την προβιομηχανική εποχή. 

Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Κάθε τρεις ημέρες, οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα από τους απομακρυσμένους σταθμούς και αντικρίζοντας τα τελευταία νούμερα έκαναν λόγο για «φοβερή και αφύσικη» κατάσταση. «Παρατηρούμε μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο», σχολίασε ο ερευνητής Κάρλος Σάεφερ, που εργάζεται στο Terrantar, ένα πρότζεκτ της κυβέρνησης της Βραζιλίας για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους μόνιμους πάγους και τα μικρο-οικοσυστήματα σε 23 διαφορετικά τμήματα της Ανταρκτικής.

Η Ανταρκτική αποτελεί την αποθήκη του 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως, υπό μορφή χιονιού και πάγου. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη: σε ένα υποθετικό σενάριο που οι πάγοι θα έλιωναν εξ ολοκλήρου σε αυτή την περιοχή, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε από 50 έως 60 μέτρα σε ολόκληρη τη Γη. Αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί (τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα), η άνοδος των υδάτων φαντάζει αναπόφευκτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι οι ωκεανοί θα έχουν ανέβει από 30 έως και 110 εκατοστά ψηλότερα, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ανθρωπότητα για να μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. 

Ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική και την κεντρική Ανταρκτική παραμένει σχετικά σταθερή, οι ανησυχίες εντείνονται για την δυτική Ανταρκτική, καθώς οι ολοένα και πιο θερμοί ωκεανοί πλήττουν τους τεράστιους παγετώνες στο Thwaites και στο Pine Island. Μέχρι τώρα, οι αλλαγές έχουν προκαλέσει σχετικά μικρή άνοδο της στάθμης τους αλλά αυτό θα μπορούσε επιταχυνθεί απότομα, αν σημειωθεί μια σταθερά μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία. 

Ανταρκτική: Ενώ κάποιοι αρνούνται την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία «έσπασε» για πρώτη φορά τους 20°C Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Σε πρόσφατη αποστολή της Greenpeace, διαπιστώθηκε πως οι παγετώνες στον κόλπο Discovery έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 100 μέτρα και μεγάλες εκτάσεις γης αποκαλύπτονται στη νήσο King George που το χιόνι έλιωσε ταχύτατα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους μαύρους βράχους. 

Φυσικά, ως έναν βαθμό, οι πάγοι λιώνουν κάθε καλοκαίρι αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο, με υψηλότερες θερμοκρασίες ακόμα και τον χειμώνα. Αποικίες πιγκουίνων στην περιοχή έχουν μειωθεί πληθυσμιακά από 50% έως 75%, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται από τους πάγους πάνω στην θάλασσα. Ο Σάεφερ λέει πως η παρακολούθηση των δεδομένων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι ενδεικτική και για το μέλλον άλλων τμημάτων της Ανταρκτικής. «Στο κοντινό μέλλον», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος»

Διεθνή / Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος»

«Αυτό θα επηρεάσει μια νέα μορφή καπιταλισμού που δεν καταλήγει σε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς» διαμηνύει ο οραματιστής επιχειρηματίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το 50% των αμερικάνων, το 45% των ελλήνων, το 15% των δυτικοευρωπαίων.Δηλαδή αρκετά εκ. άνθρωποι.Η lifo είχε δημοσιεύσει μια στατιστική πριν 2-3 βδομάδες.Γενικά, όσο πιο φτωχός, όσο πιο γυναίκα, όσο πιο νέος και όσο πιο αφρικανός είσαι, τόσο πιο πολύ πιστεύεις ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή.Βολεμένος + άντρας + 40 έως 60 χρονών = σε ποσοστό 80% πιστεύεις ότι κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει.Δεν με εκπλήσσει αυτή η στατιστική.Ολο το ερώτημα είναι αν ανήκεις στους βολεμένους ή όχι. Ολα αυτά που παρουσιάζονται σαν επιχειρήματα είναι φούμαρα. Μόνο οι κλιματολόγοι μπορούν να μιλάνε με επιστημονικά επιχειρήματα, όλοι οι υπόλοιποι όχι.Με άλλα λόγια, όσοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει μας λένε στην πραγματικότητα "δεν θέλω να χαλάσω την ζαχαρένια μου".
Επειδή υπάρχει μία τάση όταν ξεκινάω να μιλάω με νούμερα, χρησιμοποιώντας σωστά ελληνικά, οι σχολιαστές να εξαφανίζονται, θα σε παρακαλούσα να μην εξαφανιστείς κι εσύ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ