Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές φέτος θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρουσμάτων κορωνοϊού

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές φέτος θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρουσμάτων κορωνοϊού Facebook Twitter
Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές φέτος θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρουσμάτων κορωνοϊού (EPA)
0

Μία περίοδος με πολλές πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττούς θανάτους από κορωνοϊό, καθώς η ρύπανση επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα.

Οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν πολλές χιλιάδες εκτάρια τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε όλη τη Λατινική Αμερική κάθε χρόνο.

Καθώς πλησιάζει η αιχμή της περιόδου εκείνης, οι ειδικοί λένε ότι οι έντονες πυρκαγιές και τα σωματίδια που εκπέμπουν θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις μολύνσεις από κορωνοϊό.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι η χρόνια έκθεση σε αυτά τα μικρά σωματίδια αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικής νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ Harvey Fineberg σε δημοσιογράφους σε μια τηλεδιάσκεψη.

Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική ξεπερνούν τα 1,7 εκατ. ενώ την ίδια ώρα περισσότεροι από 83.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Reuters.

Το Μάναους, μια πόλη 2 εκατ. ανθρώπων στην καρδιά του Αμαζονίου της Βραζιλίας, έχει ήδη πληγεί σκληρά από τον ιό, με καθημερινές μαζικές ταφές, προκειμένου να μπορούν οι αρχές να προλάβουν τους αυξανόμενους θανάτους.

Απέναντι από τα σύνορα, η επαρχία της Αμαζονίας στην Κολομβία κατέγραψε επίσης υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Η περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 66.000 και έχει αναφέρει πάνω από 2.100 κρούσματα.

Στη Χιλή υπήρχαν επίσης φόβοι για τις επιπτώσεις από τη ρύπανση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για μια «τέλεια καταιγίδα», καθώς ο αναμενόμενος κρύος χειμώνας αναγκάζει τους ανθρώπους να κάψουν περισσότερα ξύλα, ειδικά στο νότο της χώρας.

Η αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, μετά από πυρκαγιές στα δάση, θα επιβαρύνει περισσότερο τα νοσοκομεία, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κορωνοϊό, δήλωσε η καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Marcia Castro.

Εκτός από το ότι επηρεάζει τις κοινότητες στον Αμαζόνιο, τα σωματίδια καπνού μπορούν να ταξιδέψουν και να προκαλέσουν προβλήματα και αλλού, δήλωσε η Maria Castro.

«Οι επιπτώσεις για το αναπνευστικό δεν περιορίζονται στα σύνορα του Αμαζονίου. Μια έντονη περίοδος πυρκαγιάς θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία με την περιττή απώλεια πολλών ζωών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ