Αλβανία: Σχέδια για αεροδρόμιο σε λιμνοθάλασσα -Απειλείται σημαντικό καταφύγιο πουλιών

Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Shane Francis on Unsplash
0

Για τις συνέπειες που θα έχει στα πουλιά η κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Αλβανίας στη λιμνοθάλασσα Vjose-Narte προειδοποιούν οι ορνιθολόγοι.

Η λιμνοθάλασσα Vjose-Narte στην Αλβανία στην Αδριατική Θάλασσα αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα σμήνη πουλιών κατά τη μετανάστευση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Η περιοχή κηρύχθηκε ως προστατευόμενη για τις φωλιές και τη μετανάστευση το 2004 και φιλοξενεί 200 είδη αποδημητικών πουλιών.

Η κυβέρνηση της χώρας υπεραμύνεται του έργου στη λιμνοθάλασσα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ένεση» για τον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι συμμορφώνεται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. «Ακολουθήσαμε κάθε βήμα, κάθε χρονοδιάγραμμα και κάθε διαδικασία στο αλβανικό δίκαιο, είτε πρόκειται για δημόσιες διαβουλεύσεις είτε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Μιρέλα Κουμπάρο.

Από την πλευρά της, η Mabetex, με έδρα την Ελβετία, κύρια εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του αεροδρομίου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι παρατηρητές πουλιών μιλούν για ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να δεις σμήνη από ροζ φλαμίνγκο.

Ο ορνιθολόγος στην ομάδα Birds of Albania, Mirjan Topi, αναφέρει ότι η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί περίπου το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλοπρεπών πελεκάνων με λοφίο, ένα απειλούμενο πτηνό.

«Αν χτιστεί το αεροδρόμιο, αυτή η ομορφιά θα εξαφανιστεί», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο κίνδυνος σύγκρουσης πτηνών με αερσοκάφη.

Ο Arsen Lambro, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην λιμνοθάλασσα, τάσσεται κατά της κατασκευής του αεροδρομίοτ, καθώς όπως τονίζει θα καταστραφεί ένα τοπικό μεγαλείο. «Δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι η ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής που θα φέρει περισσότερους τουρίστες», λέει.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ