Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος Facebook Twitter
φωτ.: Pixabay
0

Τα άγρια λουλούδια που φυτρώνουν σε αστικά περιβάλλοντα, και που μέχρι τώρα θεωρούνταν σωτήρια για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, μπορεί στην πραγματικότητα να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα που απειλούν την υγεία τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επιστήμονες εντόπισαν ότι κοινά φυτά όπως το άσπρο τριφύλλι (Trifolium repens) και η μικρή περικοκλάδα (bindweed, Convolvulus arvensis) μπορούν να απορροφήσουν αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο και μόλυβδο από μολυσμένα εδάφη, κυρίως σε περιοχές με βιομηχανικό παρελθόν.

Το Νέκταρ Είναι Μολυσμένο

Οι ερευνητές ανέλυσαν νέκταρ από φυτά που αυτοφυώς φυτρώνουν σε αστικές περιοχές και αποτελούν βασική πηγή τροφής για μέλισσες. Διαπιστώθηκε ότι το νέκταρ περιέχει βαρέα μέταλλα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις.

  • Το ραδίκι (Cichorium intybus) εμφάνισε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μετάλλων.
  • Ακολούθησαν το άσπρο τριφύλλι, το άγριο καρότο (Daucus carota) και η μικρή περικοκλάδα.

Ο μόλυβδος καταγράφηκε ως το πιο κοινό και πιο συμπυκνωμένο μέταλλο στο νέκταρ.

Πώς Πλήττονται οι Μέλισσες

Ακόμα και χαμηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων στο νέκταρ μπορούν να:

  • Επηρεάσουν τη μνήμη και τη μάθηση των μελισσών
  • Μειώσουν τις ικανότητες συλλογής τροφής
  • Προκαλέσουν θάνατο και μείωση πληθυσμών

Αυτό ενδέχεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρα οικοσυστήματα και στην παραγωγή τροφίμων, καθώς οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση.

Ρύπανση από παλιές βιομηχανίες

Η μελέτη διεξήχθη στο Κλίβελαντ του Οχάιο, μια μεταβιομηχανική πόλη στις ΗΠΑ με πάνω από 33.000 εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Η περιοχή είχε βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, διυλιστήρια και εργοστάσια αυτοκινήτων - όλες πηγές ρύπανσης με βαρέα μέταλλα.

Η μόλυνση στα εδάφη των πόλεων, τονίζουν οι επιστήμονες, συσσωρεύεται με τον χρόνο. Παράγοντες όπως η σκόνη από τσιμέντο και η εξόρυξη μετάλλων συνεισφέρουν περαιτέρω στη ρύπανση.

Τι Συνιστούν οι Ειδικοί

Η δρ. Sarah Scott, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τονίζει: «Τα άγρια λουλούδια είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μελισσών και δεν πρέπει να σταματήσουμε να τα φυτεύουμε στις πόλεις».

Ωστόσο, προσθέτει: «Πριν φυτέψουμε άγρια λουλούδια σε αστικές περιοχές, είναι σημαντικό να ελέγξουμε την κατάσταση του εδάφους. Αν χρειάζεται, να απευθυνθούμε σε τοπικές υπηρεσίες ελέγχου και απορρύπανσης».

Η αστική φύτευση για τις μέλισσες δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται. Οι καλές προθέσεις μπορεί να φέρουν απρόσμενες συνέπειες αν δεν συνοδεύονται από γνώση για την ποιότητα του εδάφους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution, καλεί σε ενημέρωση και προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επικονιαστών και η βιωσιμότητα των αστικών οικοσυστημάτων.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ