Η αφρικανική σκόνη που αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ από τη Σαχάρα θα καθυστερήσει την περίοδο των τυφώνων, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

 

Μετά από την σύντομη έναρξη της σεζόν των τυφώνων στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στα τροπικά καιρικά φαινόμενα την επόμενη εβδομάδα.

 

Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στην μεταφορά αφρικανικής σκόνης από την Σαχάρα στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες να ξεκινά από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

 

Τα καιρικά μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η σκόνη κινείται πέρα από τις τροπικές περιοχές και μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδέψει πάνω από περίπου 8.000 χλμ, λέει ο μετεωρολόγος του CNN, Haley Brink.

 

«Μεγάλοι αμμόλοφοι σκόνης της Σαχάρας κατευθύνονται συνήθως προς τον Ατλαντικό Ωκεανό από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Κάθε τόσο, όταν ο όγκος της σκόνης είναι αρκετά μεγάλος και οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί για τη μεταφορά τέτοιου όγκου, η σκόνη μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια πέρα από τον Ατλαντικό και στις ΗΠΑ».

 

Αν και η σκόνη είναι μια ορατή ένδειξη ότι θα υπάρχει μικρή ή καθόλου τροπική εξέλιξη στο καιρό, αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν θα εξελιχθούν τροπικά φαινόμενα.

 

«Η σκόνη είναι το ορατό μέρος της μειωμένης ανάπτυξης τροπικών φαινομένων στην περιοχή», εξηγεί ο μετεωρολόγος του CNN Chad Myers.

 

«Οι βασικοί παράγοντες για τον περιορισμό της ανάπτυξης τροπικών καταιγίδων, είναι ο ξηρός αέρας και η πρόσθετη κατακόρυφη διάτμηση των ανέμων, δηλαδή η μεταβολή στην ταχύτητα ή η κατεύθυνση τους, μαζί με τη σκόνη».

 

Για να σχηματιστεί ένας τυφώνας, χρειάζεται ελάχιστη ή καθόλου διάτμηση αέρα και μια πολύ υγρή ατμόσφαιρα.

 

Όταν η σκόνη όπως αυτή ταξιδεύει πέρα από τον ωκεανό, «τα σωματίδια σκόνης που είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορούν να διασκορπίσουν το φως του ήλιου και να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο ζωντανά ηλιοβασιλέματα», λέει ο Brink.

 

Με πληροφορίες του CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr