Μυτιλήνη: Τα φλαμίνγκο της Αλυκής «προβλέπουν» την κακοκαιρία και μαζεύονται για να αντέξουν το κρύο

Μυτιλήνη: Τα φλαμίνγκο της Αλυκής «προβλέπουν» την κακοκαιρία και μαζεύονται για να αντέξουν το κρύο Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες ροζ φλαμίνγκο από τον υδροβιότοπο της Αλυκής στην Καλλονή της Λέσβου μαζεύονται για να αντέξουν τον επερχόμενο χιονιά.

Τα πανέμορφα πουλιά που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής άρχισαν ξανά τις τελευταίες μέρες να μαζεύονται το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να αντιμετωπίσουν το κρύο. 


«Ο χιονιάς είναι μια δύσκολη δοκιμασία για τα πουλιά που προφανώς προσπαθούν να προφυλαχθούν, πέρα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όπως η λήψη τροφής» εξηγούσε παλιότερα η περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού.


Οι παράκτιοι υδροβιότοποι του κόλπου Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου και όχι μόνο. Αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Στο σύνολό τους έχουν ενταχθεί στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο «Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης» του Δικτύου NATURA 2000. Η περιοχή φιλοξενεί 252 είδη πτηνών εκ των οποίων 87 είναι προστατευόμενα είδη. Σημαντικότερο όμως είναι ότι 101 είδη πουλιών φωλιάζουν, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογος, ενώ 66 είδη είναι μεταναστευτικά.

Τα τελευταία χρόνια λόγω του ενδιαφέροντος της παρατήρησης των πουλιών (bird-watching) ο υδροβιότοπος είχε εξελιχθεί έναν πόλο έλξης ενδιαφέροντος επισκεπτών επιστημόνων-φυσιολατρών. Είδη όπως καστανόχηνες, αβοκέτες, καλαμοκανάδες, μαυροπελαργοί, λευκοπελαργοί, χαλκόκοτες, θαλασσοκόρακες, φαλαρίδες, πετροτριδίλες, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κύκνοι και άλλα συναντούνται στην περιοχή. Φοινικόπτερα, τα γνωστά ροζ φλαμίνγκο, μπορεί να τα δει κανείς 12 μήνες το χρόνο αν και δεν αναπαράγονται στο νησί αλλά σε περιοχές της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα του ηφαιστειολόγου Bill McGuire, ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικών και Κλιματικών Κινδύνων στο University College London.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM
Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM