Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν

Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν Facebook Twitter
Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν
0

Αντιμέτωποι με τη χειρότερη μάστιγα στην σύγχρονη ιστορία, οι αγρότες στο Πακιστάν έχουν αφεθεί χωρίς βοήθεια στον πόλεμο των ακρίδων, που αφανίζουν τις καλλιέργειες.

Ο Mir Gul Muhammad, ένας αγρότης στην επαρχία του Μπαλουκιστάν, είναι κάθετος. «Το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ, σε όλη μας τη ζωή», λέει στον Guardian για τα σμήνη των ακρίδων που κατέβηκαν στο χωριό του Gharok.

«Καλλιεργούσα περίπου 50 στρέμματα βαμβάκι και όλα αυτά έχουν καταστραφεί από τις ακρίδες. Εκτός από το βαμβάκι, οι άλλες καλλιέργειες μου, κρεμμύδι, τσίλι και ντομάτα, έχουν επίσης επηρεαστεί άσχημα. Είναι μια απώλεια περίπου 10 εκατ. ρουπιών (περίπου 121.000 ευρώ). Και θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψω οικονομικά».

Οι αγρότες σε όλο το Πακιστάν υφίστανται τη χειρότερη εισβολή ακρίδων στην πρόσφατη ιστορία, η οποία προκαλεί ζημιές δισ. δολαρίων και οδηγεί σε φόβους για μακροπρόθεσμες ελλείψεις τροφίμων.

Η πακιστανική κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέτος μετά την εισβολή των ακρίδων του χειμώνα.

Το πρώτο σμήνος προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα του 2019 και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα επάνοδος των ακρίδων από το Ιράν.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Είναι μια κατάσταση ανίσχυρη» λένε οι αγρότες.

Μία από τις πιο πληγείσες επαρχίες είναι η Σιντ, όπου ο αγρότης Μότι Λαλ είπε ότι η ζωή του καταστράφηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Όλες οι πράσινες καλλιέργειες μου, όπως το σιτάρι και η μουστάρδα, δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν από ακρίδες. Είχαμε δανειστεί 40.000 ρουπίες μέσω προγραμμάτων μικροχρηματοδότησης για να επενδύσω στη γεωργία. Τώρα, όλο αυτό το ποσό έχει εξαφανιστεί».

Το Πακιστάν θα υποστεί απώλειες περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε χειμερινές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, αλλά και περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στις θερινές καλλιέργειες που φυτεύονται τώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Αυτό θα είναι οικονομικά καταστροφικό για μια χώρα όπου η γεωργία αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και το 65% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε γεωργικές περιοχές. Το Πακιστάν ήδη υποφέρει από τον πληθωρισμό, που βρίσκεται τώρα σε υψηλό 12 ετών, και την άνευ προηγουμένου οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το κόστος του αλευριού και των λαχανικών είχε ήδη αυξηθεί 15% φέτος, και η προσβολή από ακρίδες θα μπορούσε να κάνει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής απρόσιτα.

Ο Ismail Rahoo, υπουργός Γεωργίας του Σιντάν, χαρακτήρισε την πανούκλα των ακρίδων ως «επικίνδυνη και καταστροφική απειλή για την οικονομία, τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια στο Πακιστάν».

«Φέτος θα είναι δέκα φορές χειρότερη από πέρυσι. Επιτίθενται από τρεις πλευρές. Οι ακρίδες και τα αυγά τους έχουν πλέον καλύψει 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε χωράφια. Περιμένουμε να μολύνουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια εκτάρια. Και δεν επιτίθενται μόνο στην επαρχία Σιντάν, αλλά και στις γεωργικές περιοχές του Πουντζάμπ και του Μπαλουχιστάν».

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην αραβική χερσόνησο το 2019 προκάλεσαν εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της ακρίδας και άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην Ινδία, το Πακιστάν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες πέρυσι.

Η δεύτερη γενιά είναι 20 φορές μεγαλύτερη. Οι ακρίδες κινούνται σε σμήνη έως 50 εκατομμυρίων, μπορούν να ταξιδεύουν 90 μίλια την ημέρα και να γεννούν 1.000 αυγά ανά τετραγωνικό μέτρο γης.

Ο Rahoo είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγνόησε διάφορα αιτήματα για ψεκασμό φυτοφαρμάκων από τον αέρα, κάτι που είπε ότι η κρατική κυβέρνηση του Σιντ δεν είχε τους πόρους να κάνει.

Τώρα είναι πολύ αργά. Πολλοί άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ