Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες καταστρέφουν τις καλλιέργειες στην ανατολική Αφρική (Πηγή φωτό EPA)
0

Η ανατολική Αφρική είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη μαζική εμφάνιση ακρίδων των τελευταίων 25 ετών, μια άνευ προηγουμένου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια σε κάποιες από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα σμήνος ακρίδων στην Κένυα μετρήθηκε να έχει 60 χλμ. μήκος και 40 χιλιόμετρα πλάτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας για την ανάπτυξη. Σε κάποιες περιοχές, τα σμήνη των ακρίδων φαίνονται σαν μαύρα σύννεφα, ενώ αλλού οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν μέσα από αυτές ή προσπαθούν να τις διώξουν με ξύλα. Εν μέρει, για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι κλιματικές συνθήκες.

«Ένα τυπικό σμήνος ακριδών της ερήμου μπορεί να περιλαμβάνει έως και 150 εκατ. ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα σμήνη μεταναστεύουν με τον άνεμο και μπορούν να καλύψουν 100-150 χιλιόμετρα σε μία ημέρα. Ένα μέσο σμήνος μπορεί να καταστρέψει μέχρι και τη σοδειά μιας ημέρας που επαρκούν για να τραφούν 2.500 άνθρωποι», σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Οι ακρίδες της ερήμου θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος (Πηγή φωτό EPA)

Με μήκος περίπου όσο το μέγεθος ενός δάχτυλου, τα έντομα πετούν μαζί κατά εκατομμύρια και καταβροχθίζουν τις καλλιέργειες. Η μαζική εμφάνιση των συγκεκριμένων ακρίδων, που θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος, έχει πλήξει επίσης τμήματα της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν, του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι μπορεί το Νότιο Σουδάν και η Ουγκάντα να είναι οι επόμενες χώρες που θα πληγούν.

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ. Facebook Twitter
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν ήδη καταστραφεί από τα σμήνη ακρίδων (Πηγή φωτό ΕPA)

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη διατροφική ανασφάλεια της περιοχής, ενώ η περαιτέρω αύξηση των ακρίδων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστων πλημμυρών σε τμήματα της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέτοιες μαζικές εμφανίσεις ακρίδων μπορεί να είναι καταστροφικές. Για να αντιμετωπιστεί μια αντίστοιχη κρίση από το 2003 έως το 2005 απαιτήθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χάθηκαν σοδειές κόστους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από AP

 

 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM