Έρευνα: Ωκεάνιος «καύσωνας» σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια

Έρευνα: Ωκεάνιος «καύσωνας» σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια Facebook Twitter
0

Δεκάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια που βρέθηκαν νεκρά στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ 2015 - 16 πιστεύεται πως ήταν θύματα ενός πρωτοφανούς κύματος ωκεάνιου καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS One, οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από τον μαζικό θάνατο πτηνών που εντοπίζονταν μεταξύ του καλοκαιριού του 2015 έως την άνοιξη του επόμενου χρόνου. 

Περίπου 62.000 πτηνά (το είδος της κοινής άλκας) ξεβράστηκαν στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των νεκρών πουλιών πιστεύεται πως άγγιζε το ένα εκατομμύριο.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στα θερμότερα ωκεάνια νερά που οδήγησαν στη μείωση των ψαριών, με τα οποία τρέφονταν τα συγκεκριμένα πτηνά. Όπως λένε, την ίδια περίοδο βρέθηκαν νεκρά πολλά ψάρια, πουλιά και θηλαστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, τα θαλασσοπούλια αυτά πέθαναν από πείνα, εξαιτίας ενός θερμού ρεύματος μήκους άνω των 1.500 χλμ που επηρέασε τον βορειοανατολικό Ειρηνικό μεταξύ 2013 και 2016. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες διατάραξαν την τροφική αλυσίδα. Οι ποσότητες πλαγκτόν μειώθηκαν προκαλώντας μείωση των μικρών ψαριών με τα οποία ζουν τα θαλασσοπούλια.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των νεκρών πτηνών βρέθηκαν στον Κόλπο της Αλάσκας. Όπως εκτιμούν, όμως, οι ερευνητές, δεδομένου του ότι ελάχιστα πουλιά που πεθαίνουν στη θάλασσα, καταλήγουν στη στεριά, ο αριθμός των νεκρών πτηνών είναι απείρως μεγαλύτερος και ίσως φτάνει το 1 εκατομμύριο.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως οι μαζικοί θάνατοι της κοινής άλκας δεν είναι ασυνήθιστοι. Ωστόσο, η κλίμακα αυτού που συνέβη μεταξύ 2015 - 2016 ήταν «άνευ προηγουμένου και συγκλονιστικό».

Πέρυσι, ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως οι θαλάσσιοι καύσωνες αναμένεται να γίνουν πυκνότεροι από δω και στο εξής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από BBC/SkyNews/Newpost

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM