Πώς η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια

Πώς η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια Facebook Twitter
0

Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία από την αρχαία και σύγχρονη ιστορία αλλά και ναυάγια, θα αποκαλύπτονται όσο η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Τα υπολείμματα ενός ναυαγίου 150 ετών, στις ακτές της Ουαλίας, αποκαλύφθηκαν μετά τις καταιγίδες του Ιουλίου. Ένα προϊστορικό δάσος και 200 ακόμα τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος επίσης ήρθαν στο φως μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο αρχαιολόγος Paul Belford δήλωσε ότι αναμένεται να δούμε και άλλα παρόμοια περιστατικά, όσο η θερμοκρασία στον πλανήτη συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Ειδικοί ταυτοποίησαν το ναυάγιο της Ουαλίας. Πρόκειται για το 25 τόνων ιστιοφόρο Endeavour, το οποίο βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1854. «Ο θυελλώδης καιρός προκάλεσε τεράστια κύματα που μετακίνησαν την άμμο και έτσι αποκαλύφθηκε το ναυάγιο», αναφέρει ο Paul Belford που εργάζεται στην τοπική εφορεία αρχαιοτήτων. 

«Θα δείτε όλο και περισσότερα ναυάγια και αρχαία μνημεία να έρχονται στο φως όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως και το ναυάγιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, τα ευρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε ιστορικά ερωτήματα», αναφέρει ο αρχαιολόγος στο BBC. 

«Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα μας βοηθήσει να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν και θα ενισχύει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Paul Belford. Το ναυάγιο στη βόρεια Ουαλία βρίσκεται σε μία περιοχή γνωστή ως Abergele Roads, μια τεράστια έκταση με αβαθή νερά, κοντά σε μία παλιρροϊκή λίμνη που είναι ορατή μόνο μετά από καταιγίδες και κατά τη διάρκεια της άμπωτης. 

Πώς η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια Facebook Twitter
Φωτογραφία: ceredigioncoastpath.org.uk
Πώς η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια Facebook Twitter
Φωτογραφία: ceredigioncoastpath.org.uk

Τον Μάιο, ένα δάσος θαμμένο για πάνω από 4.500 χρόνια κάτω από το νερό και την άμμο, αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Ceredigion κατά το ξέσπασμα του κυκλώνα Χάνα. Τα υπολείμματα των δέντρων, που διατηρήθηκαν από τα τοπικά παράσιτα, αποκαλύφθηκαν από την άμπωτη και τους ισχυρούς ανέμους. 

Παράλληλα εκατοντάδες αρχαιολογικές τοποθεσίες ήρθαν στο φως μετά τον καύσωνα του 2018. Αρχαία οχυρωματικά έργα και ρωμαϊκοί οικισμοί ήταν ανάμεσα στις ορατές τοποθεσίες.  

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM