Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε στη Σαρδηνία με 22 κιλά πλαστικό στο στομάχι της

Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε στη Σαρδηνία με 22 κιλά πλαστικό στο στομάχι της Facebook Twitter
SeaMe
0

Το πτώμα μίας εγκύου φάλαινας φυσητήρα που ξεβράστηκε στις ακτές της Σαρδηνίας την περασμένη εβδομάδα κουβαλούσε 22 κιλά πλαστικών απορριμμάτων στο στομάχι της και ένα νεκρό έμβρυο.


Την θλιβερή αυτή δήλωση έκαναν ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας αλλά και μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασίας της θαλάσσιας ζωής.


Σε δήλωσή του στο CNN o Λούκα Μπιτό, πρόεδρος του οργανισμού  «SeaMe» δήλωσε ότι στο κουφάρι του θηλαστικού που ξεβράστηκε, βρέθηκαν σακούλες σκουπιδιών, δίχτυα ψαρέματος, σωλήνες αλλά και πλαστικές συσκευασίες απορρυπαντικών – πάνω στις οποίες μπορούσε κανείς να διαβάσει τη μάρκα και τον κωδικό τους – και άλλα αντικείμενα που δεν ήταν αναγνωρίσιμα».


«Η φάλαινα ήταν έγκυος και απέβαλε λίγο πριν ξεβραστεί» είπε και πρόσθεσε ότι «το έμβρυο ήταν σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης».

Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε στη Σαρδηνία με 22 κιλά πλαστικό στο στομάχι της Facebook Twitter
SeaMe

Η φάλαινα είχε 22 κιλά πλαστικής ύλης μέσα στο στομάχι της. Το νεκρό ζώο, μήκους οκτώ μέτρων, ξεβράστηκε στο τουριστικό θέρετρο της Σαρδηνίας, Πόρτο Σέρβο. 


Ο Μπιτό είπε ότι τα ακριβή αίτια θανάτου του ζώου θα γίνουν γνωστά μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους στη νότια Ιταλία.

Έγκυος φάλαινα ξεβράστηκε στη Σαρδηνία με 22 κιλά πλαστικό στο στομάχι της Facebook Twitter
SeaMe

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook αν «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι σοβαρά προβλήματα; Για εμένα είναι, και είναι προτεραιότητα».

«Έχουμε συνηθίσει στην ευκολία των αντικειμένων μίας χρήσης τα τελευταία χρόνια και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες. Και τα ζώα, πάνω από όλους, είναι αυτά που την πληρώνουν» συνέχισε.


Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση μίας ευρείας γκάμας πλαστικών μίας χρήσης όπως τα καλαμάκια, μπατονέτες και πλαστικά μαχαιροπίρουνα, έως το 2021.


«Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή οδηγία» υποσχέθηκε. «Ο πόλεμος του πλαστικού μίας χρήσης μόλις άρχισε. Και δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ.»


Τον περασμένο μήνα μία νεαρή φάλαινα βρέθηκε νεκρή στις Φιλιππίνες με 40 κιλά πλαστικών στο στομάχι της.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ