Αυτόχθονες κοινότητες στο Μεξικό δεν εμπιστεύονται την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

 

Για τον πρόεδρο του Μεξικού ο εμβολιασμός των πολιτών είναι ζήτημα μίας υπεύθυνης δημόσιας πολιτικής υγείας και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Τα εμβόλια φτάνουν σε μικρές ποσότητες» είχε δηλώσει στις 15 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσθέτοντας πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας δεν θα σταματήσει. Ωστόσο είχαν ήδη παρουσιαστεί οι ενδείξεις πως δεν θέλουν όλοι οι Μεξικανοί να εμβολιαστούν.

 

Στην Aldama, μία μικρή πόλη περίπου 7.000 κατοίκων στα υψίπεδα του νότιας μεξικανικής Πολιτείας των Τσιάπας, μερικοί από τους κατοίκους δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν ανεξάρτητα από το σχέδιο εμβολιασμού ή το από πού προέρχονται τα εμβόλια. Όπως μεταδίδει το CNN κοινότητες αυτοχθόνων, όπως αυτή της Aldama, έχουν ήδη «ιστορικό» έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Στις καλύτερες περιπτώσεις, οι ηγέτες των κοινοτήτων αυτών υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί. Στις χειρότερες περιπτώσεις αναφέρουν πως η γη τους έχει κλαπεί, καταγγέλλουν διακρίσεις, κακομεταχείριση και επιθέσεις. Αυτή τη φορά η έλλειψη πληροφόρησης και οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδόθηκαν στην περιοχή ευθύνονται για την επιφυλακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο.

 

Καθώς πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών χρησιμοποιούν τις τοπικές διαλέκτους οι κυβερνητική στρατηγική ενημέρωσης, σε πολλές περιπτώσεις, χάνεται στη μετάφραση. Η Aldama, σε ένα βαθμό, είναι τυχερή. Οι κάτοικοί της σπάνια επισκέπτονται τις μεγάλες πόλεις και δέχεται ελάχιστους επισκέπτες. Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν με υπερηφάνεια ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο επιβλήθηκε lockdown στην πόλη την ίδια περίοδο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς σε όλη τη χώρα. Μιλώντας στο CNN, ο δήμαρχος της πόλης απέδωσε στα παραδοσιακά φάρμακα τις μικρές επιπτώσεις του  Covid-19 στην πόλη.

 

Πόλεις όπως η Aldama είναι αυτόνομες. Το σύνταγμα του Μεξικού ορίζει ότι η διακυβέρνηση των αυτών των πόλεων γίνεται βάσει των παραδόσεων και των εθίμων τους. Συνολικά 421 δήμοι στο Μεξικό, σε σύνολο 2.688 είναι αυτόνομοι.

 

Όπως μεταδίδει το CNN, η Aldama δεν είναι η μόνη πόλη στο νότιο Μεξικό όπου οι κάτοικοί της αρνούνται να εμβολιαστούν. Τον Φεβρουάριο ο δήμαρχος του San Juan Cancuc, μίας ακόμα αυτόνομης πόλης στα κεντρικά υψίπεδα των Τσιάπας, με επιστολή του προς το κεντρικό κράτος, ενημέρωσε για απόφαση με την οποία ο δήμος αρνείται τους εμβολιασμούς. Ο δήμος των 24.000 κατοίκων, αποτελείται από 45 κοινότητες.

 

Από την πλευρά του το τμήμα Υγείας του κράτους των Τσιάπας ανέφερε πως θα σεβαστεί την αυτονομία των γηγενών πληθυσμών αλλά θα συνεχίσει τον διάλογο για με τις κοινότητες για το όφελος της δημόσιας υγείας, ενώ ο επικεφαλής των Τσιάπας Rutilio Escandón πρόσφατα κάλεσε τους πληθυσμούς να μην πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη. Μιλώντας για το θέμα, ο πρόεδρος της χώρας ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr