Το Netflix ετοιμάζει ένα επόμενο μεγάλο βήμα στην προσωποποίηση της εμπειρίας προβολής, με στόχο να μην σου προτείνει απλώς τι να δεις, αλλά να σου δείχνει διαφορετικό τρέιλερ ή ακόμη και εξέλιξη πλοκής σε σχέση με το προφίλ σου. Αυτή είναι η ουσία των νέων πατεντών που κατοχύρωσε η πλατφόρμα τους τελευταίους μήνες, αποκαλύπτοντας μια πιο διαδραστική και «έξυπνη» εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στο ίδιο το περιεχόμενο.
Ένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιγράφει πώς η πλατφόρμα θα μπορούσε να δημιουργεί πολλαπλές εκδοχές τρέιλερ για την ίδια ταινία ή σειρά, βασισμένες στις προτιμήσεις κάθε χρήστη. Αν, για παράδειγμα, κάποιος δείχνει προτίμηση σε συγκεκριμένο είδος ή ηθοποιό, το σύστημα θα δίνει έμφαση σε αντίστοιχες σκηνές. Η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται στα τρέιλερ ταινιών αλλά, σύμφωνα με την αίτηση, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ολόκληρες ταινίες ή σειρές, ακόμη και σε ηχητικά βιβλία.
Η δεύτερη πατέντα αφορά την αναβίωση των διαδραστικών τίτλων, τύπου Black Mirror: Bandersnatch, που γνώρισαν πρόσκαιρη άνθηση την περασμένη δεκαετία αλλά τελικά αποσύρθηκαν – το Netflix αφαίρεσε τα τελευταία τον Μάιο του 2025. Η διαφορά τώρα; Η επιλογή δεν θα γίνεται μόνο από τον χρήστη, αλλά και βάσει του ιστορικού και των προτιμήσεών του, όπως προκύπτουν από μηχανική μάθηση.
Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει δείξει ενδιαφέρον για ρομαντικό περιεχόμενο, μπορεί να του προταθεί μια συναισθηματική διαδρομή της πλοκής, αντί για μια πιο θρίλερ προσέγγιση. Η τεχνολογία δεν θα στηρίζεται πια σε κοινές επιλογές για όλους αλλά σε δυναμικά decision trees, διαφορετικά για κάθε προφίλ.
Επόμενος σταθμός στο Netflix: viral εμπειρίες
Όπως επισημαίνει ο Phil Petitpont, συνιδρυτής της AI startup Moments Lab, η δυναμική αφήγηση έχει μεγάλο δυναμικό κοινωνικής διάδοσης, καθώς οι χρήστες είναι πιο πιθανό να μοιραστούν μοναδικές εμπειρίες προβολής. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον διαδραστικές παραγωγές τύπου Death Stranding ή Metal Gear Solid να ενσωματώνονται σε σειρές όπως το Black Mirror.
Η ιδέα των προσωποποιημένων trailers θεωρείται το πιο άμεσο και εφαρμόσιμο σενάριο. Στο πλαίσιο αυτό, το Netflix επιχειρεί να απαντήσει σε μια παλιά πρόκληση των πλατφορμών: την κόπωση της επιλογής, που οδηγεί πολλούς χρήστες στο να μην βλέπουν τίποτα.
Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που η εταιρεία πειραματίζεται με νέα formats, όπως live events, podcasts και talk shows, για να αυξήσει τον χρόνο παραμονής στην πλατφόρμα – ιδιαίτερα ενόψει της ενίσχυσης της διαφημιστικής της στρατηγικής.
Ήδη το Netflix χρησιμοποιεί AI σε πολλαπλά στάδια της παραγωγής για να μειώσει χρόνο και κόστος. Τον Μάιο, ανανέωσε τη homepage με πιο διαδραστικά εργαλεία αναζήτησης, συντομεύσεις και mood-based προτάσεις, ενώ εγκαινίασε και γενετικό εργαλείο αναζήτησης βασισμένο σε AI.
Ο Bryn Mooser, ιδρυτής του στούντιο Asteria, θεωρεί ότι η κίνηση έχει λογική: «Το Netflix φροντίζει πάντα για την εμπειρία του χρήστη. Αν μπορεί να προτείνει ταινίες που όντως ενδιαφέρουν τον καθένα και να σε τραβάει με τρέιλερ φτιαγμένα για σένα, είναι μεγάλο βήμα. Όλοι θέλουμε καλύτερες προτάσεις από τις πλατφόρμες μας».
Με πληροφορίες από Business Insider