The Girl From Plainville: H ιστορία της 17χρονης Μισέλ Κάρτερ που έσπρωξε στην αυτοκτονία τον φίλο της γίνεται σειρά

Υπόθεση Κάρτερ: Μια τραγική ιστορία, δυο έφηβοι και μια αυτοκτονία Facebook Twitter
Η Μισέλ Κάρτερ. Φωτο: John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images
0

Η υπόθεση της έφηβης Μισέλ Κάρτερ που έσπρωξε στην αυτοκτονία τον έφηβο φίλο της Κόνραντ Ρόι γίνεται μίνι σειρά με τίτλο «The Girl From Plainville» και πρωταγωνίστρια την Ελ Φάνινγκ.

Η σειρά δραματοποιεί την ιστορία της έφηβης από τη Μασαχουσέτη που καταδικάστηκε για ακούσια ανθρωποκτονία για τον ρόλο της στην αυτοκτονία του φίλου της. Θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου στο Hulu και έρχεται μετά το ντοκιμαντέρ του 2019 του ΗΒΟ «I Love You, Now Die», που ερευνούσε τις συνθήκες του θανάτου του Ρόι και τη δίκη που προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Την περιβόητη υπόθεση «αυτοκτονίας με γραπτά μηνύματα» ερευνούσε και το δίωρο ντοκιμαντέρ του Discovery Plus «Michelle Carter: Love, Texts & Death».

Η Κάρτερ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια αρχικά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, αν και αυτή μειώθηκε σε 15 μήνες. Τον Ιανουάριο του 2020 αποφυλακίστηκε νωρίτερα, αφού εξέτισε μόλις 11 μήνες από την ποινή της. Κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ και έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Οι όροι της αποφυλάκισής της ισχύουν μέχρι το 2022, επομένως είναι απίθανο να έχει εγκαταλείψει τις ΗΠΑ. Σήμερα είναι 24 ετών και απέχει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχει αλλάξει όνομα και εμφάνιση.

Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο, στην οποία ένα δικαστήριο αποφάσισε αν οι λέξεις είναι φονικές, αν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από κακό. Μπορούν να είναι τόσο φονικές ώστε να οδηγήσουν έναν ταραγμένο νεαρό στον θάνατο;

Οι απόψεις κυριολεκτικά δίχασαν ένα έθνος, τους τηλεθεατές του ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ και την κοινότητα των νομικών που εξέτασε σε βάθος την περίπλοκη σχέση μεταξύ της Μισέλ Κάρτερ και του Κόνραντ Ρόι, χρησιμοποιώντας ένα εκτενές αρχείο κειμένων και τη διαδικτυακή δραστηριότητα μεταξύ των δύο εφήβων. Η υπόθεση υπήρξε αφορμή να επαναπροσδιοριστούν στάσεις και συμπεριφορές που δεν θεωρούνταν εγκληματικές στο παρελθόν αλλά σήμερα θα χαρακτηρίζονταν με αυτό τον τρόπο.

Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο, στην οποία ένα δικαστήριο αποφάσισε αν οι λέξεις είναι φονικές, αν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από κακό. Μπορούν να είναι τόσο φονικές ώστε να οδηγήσουν έναν ταραγμένο νεαρό στον θάνατο;

Το 2014, μια καλοκαιρινή μέρα του Ιουλίου, το πτώμα του 18χρονου Κόνραντ Ρόι βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του πολυκαταστήματος Kmart στο Φερχέιβεν της Μασαχουσέτης. Ο Ρόι είχε πεθάνει από δηλητηρίαση με αναθυμιάσεις μονοξειδίου, και ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία. Η κηδεία του έγινε λίγες ημέρες αργότερα. Στο φορτηγάκι του βρέθηκε μια γεννήτρια και ένας σωλήνας που γέμιζε την καμπίνα με μονοξείδιο του άνθρακα.

Ήταν γνωστό ότι ο έφηβος μαθητής πάλευε με το άγχος και την κατάθλιψη. Είχε περάσει τη μέρα του στην παραλία με την οικογένειά του. «Περάσαμε τη μέρα μαζί του, τη μέρα που πέθανε. Περπάτησα μαζί του στην παραλία. Χαμογελάσαμε. Γελάσαμε», είπε η μητέρα του σε μια εκπομπή, συμπληρώνοντας πως, παρά το γεγονός ότι ο Κόνραντ κοίταζε διαρκώς το κινητό του και τα μηνύματά του, τίποτα δεν τους έκανε να υποψιαστούν αυτό που θα ακολουθούσε. «Μας έβγαλε ακόμη και για παγωτό… και αμέσως μετά πήγε στο πάρκινγκ, υποθέτω», είπε η αδερφή του.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε, η νεαρή φίλη του Ρόι, η Μισέλ Κάρτερ, έστελνε εκατοντάδες μηνύματα στη μητέρα του και ρωτούσε τις αδερφές του αν μπορούσε να έχει λίγες από τις στάχτες του, ενώ ισχυριζόταν ότι ο Ρόι της είπε ότι «θα μπορούσε να έχει οτιδήποτε δικό του».

«Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορούσαμε να επεξεργαστούμε εκείνη τη στιγμή, ανησυχητικά πράγματα», λέει η μητέρα του και υποστηρίζει ότι η Κάρτερ έστελνε μηνύματα στην οικογένεια για την εξαφάνιση του Κόνραντ, ενώ ήξερε ότι ήταν ήδη νεκρός στο πάρκινγκ του Kmart. «Μου έστειλε ένα μήνυμα τον Αύγουστο και μου είπε: "Προσπάθησα να τον σώσω, εσύ προσπάθησες να τον σώσεις, μη νιώθεις ένοχη", και κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει», έχει δηλώσει η μητέρα του, η οποία έστειλε το μήνυμα στον ντετέκτιβ που είχε αναλάβει την υπόθεση.

Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που οδήγησε στην έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο Κόνραντ Ρόι είχε ανταλλάξει μια σειρά από μηνύματα με την «κοπέλα του» με την οποία διατηρούσε σχέση από απόσταση τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του. Στα μηνύματα, η Κάρτερ ενθάρρυνε τον Ρόι να βάλει τέλος στη ζωή του. «Τον άκουσε να πεθαίνει στο φορτηγό. Η αστυνομία αναφέρει ότι ήταν στο τηλέφωνο μαζί του ενώ πέθαινε», λέει η μητέρα του Ρόι, κατηγορώντας τη ότι δεν ζήτησε βοήθεια για να σωθεί ο γιος της.

Υπόθεση Κάρτερ: Μια τραγική ιστορία, δυο έφηβοι και μια αυτοκτονία Facebook Twitter
Η Κάρτερ καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια αρχικά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, αν και αυτή μειώθηκε σε 15 μήνες. Φωτο: FAITH NINIVAGGI

Ο Κόνραντ Ρόι γεννήθηκε το 1995 στο Ματαπόισετ της Μασαχουσέτης. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, φέρεται να είχε κακοποιηθεί από τον πατέρα του, ενώ το διαζύγιο των γονιών του τον συνέτριψε. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει τον Οκτώβριο του 2012 και πάλευε με το κοινωνικό άγχος και την κατάθλιψη.

Είχε δει αρκετούς θεραπευτές και συμβούλους τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του. Ενώ ήταν εξαιρετικός μαθητής και έγινε δεκτός στο κρατικό πανεπιστήμιο Fitchburg για να σπουδάσει επιχειρήσεις, αποφάσισε να μην πάει.

Η Μισέλ Κάρτερ γεννήθηκε το 1996 στη Μασαχουσέτη, είχε αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή από την ηλικία των 8 ή 9 ετών, αυτοτραυματιζόταν, έπαιρνε συνταγογραφούμενα ψυχιατρικά φάρμακα από την ηλικία των 14 ετών και παρακολούθησε συμβουλευτική στο νοσοκομείο McLean στο Μπελμόντ.

Ο Ρόι και η Κάρτερ γνωρίστηκαν στη Φλόριντα το 2012 ενώ έκαναν διακοπές σε συγγενείς τους. Τα επόμενα χρόνια είχαν συναντηθεί λίγες φορές, παρά το γεγονός ότι ζούσαν μόνο περίπου 56 χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλο, στα προάστια της Βοστώνης. Αντίθετα, αντάλλασσαν κυρίως γραπτά μηνύματα και e-mail. Χιλιάδες μηνύματα.

Ανέπτυξαν μια έντονη εικονική σχέση, στέλνοντας μηνύματα δεκάδες φορές την ημέρα. Στην αρχή της σχέσης τους η Κάρτερ προσπάθησε να αποτρέψει τον Ρόι από το να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με πολλά από τα γραπτά τους μηνύματα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Αλλά όταν εκείνος φάνηκε αποφασισμένος να το κάνει, σταμάτησε να προσπαθεί να τον αποτρέψει και αγκάλιασε την ιδέα σχεδόν με ενθουσιασμό. Άρχισε να σκέφτεται ότι θα ήταν «καλό να τον βοηθήσω να πεθάνει».

Υπόθεση Κάρτερ: Μια τραγική ιστορία, δυο έφηβοι και μια αυτοκτονία Facebook Twitter
Ο Κόνραντ Ρόι.

Την ημέρα της αυτοκτονίας του, η Μισέλ Κάρτερ γράφει στον Ρόι: «Συνεχίζεις να το πιέζεις και λες ότι θα το κάνεις, αλλά ποτέ δεν θα το κάνεις. Πάντα έτσι θα είναι αν δεν αναλάβεις δράση».

Σε αλλά μηνύματα του έγραφε: «Απλώς πρέπει να το κάνεις» και «Αν το θέλεις τόσο όσο λες, ήρθε η ώρα να το κάνεις σήμερα». Στη συνέχεια, τον βοήθησε να σχεδιάσει τις λεπτομέρειες για το πώς να αυτοκτονήσει με μονοξείδιο του άνθρακα, συμβουλεύοντάς τον μάλιστα κάποια στιγμή: «Αν εκπέμψεις 3200 ppm από αυτό για πέντε έως δέκα λεπτά, θα πεθάνεις μέσα σε μισή ώρα».

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Κάρτερ οδηγήθηκε στο Δικαστήριο Ανηλίκων με την κατηγορία της ακούσιας ανθρωποκτονίας. Στη δίκη η πλευρά της υποστήριξε ότι τα μηνύματά της προστατεύονταν βάσει της Πρώτης Τροποποίησης και ότι το ιστορικό των μηνυμάτων έδειξε ότι ο Ρόι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει χωρίς τη συμβολή της. Ο δικαστής απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κρίθηκε ένοχη. Σύμφωνα με την απόφαση, τα τηλεφωνήματα με τον Ρόι όταν βρισκόταν στο φορτηγό του και το γέμιζε αέριο τον έκαναν να αυτοκτονήσει, και όχι τα προηγούμενα μηνύματα.

Υπόθεση Κάρτερ: Μια τραγική ιστορία, δυο έφηβοι και μια αυτοκτονία Facebook Twitter
Η Ελ Φάνινγκ πρωταγωνιστεί στη μίνι σειρά «The Girl From Plainville».

Κρίθηκε ένοχη γιατί τον ενθάρρυνε απερίσκεπτα και όταν αυτός δείλιασε και βγήκε από το φορτηγό, τον διέταξε να επιστρέψει και να ολοκληρώσει την πράξη του.

Τα τελευταία αυτά λεπτά της ζωής του μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί της και έτσι δεν βρέθηκαν μηνύματα που να αποδεικνύουν τι είχε πει πραγματικά η Κάρτερ στον Ρόι εκείνες τις τελευταίες στιγμές. Δεν υπήρχε ηχογράφηση ή μεταγραφή του τηλεφωνήματος. Η πεποίθηση ότι τον είχε διατάξει να ξαναμπεί στο φορτηγό του βασίστηκε σε ένα μήνυμα που έστειλε η Κάρτερ σε έναν φίλο της τρεις μήνες μετά τον θάνατό του:

«Ο θάνατός του είναι δικό μου λάθος, ειλικρινά θα μπορούσα να τον είχα σταματήσει», έγραψε η Κάρτερ στο μήνυμα. «Ήμουν στο τηλέφωνο μαζί του και βγήκε από το αυτοκίνητο γιατί δούλευε η γεννήτρια και φοβήθηκε και του είπα να ξαναμπεί». Αυτός ο ισχυρισμός αποτέλεσε την καρδιά της υπόθεσης της εισαγγελίας κατά της Κάρτερ και ο δικαστής στήριξε την ετυμηγορία του σε αυτόν.

Το δικαστήριο την επέκρινε γιατί δεν τον βοήθησε εκείνη την κρίσιμη στιγμή – καλώντας την αστυνομία ή προτρέποντάς τον να μείνει έξω από το φορτηγό. Η απόφαση εξέπληξε τους νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είπαν ότι άνοιξε μια νέα συζήτηση, υπονοώντας ότι και μόνο οι λέξεις θα ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μια αυτοκτονία. Οι λέξεις, στην περίπτωση της Κάρτερ, κρίθηκε ότι ήταν τόσο ισχυρές όσο ένα γεμάτο όπλο, μια ετυμηγορία με δυνητικά ευρείες επιπτώσεις.

Το συμπέρασμα της έδρας ήταν ιδιαίτερα απροσδόκητο, είπαν αρκετοί δικηγόροι, επειδή η Μασαχουσέτη είναι μια από τις λίγες Πολιτείες που δεν θέτουν ρητά εκτός νόμου το να ενθαρρύνει ή να πείσει κάποιος έναν άλλο να αυτοκτονήσει. Η εισαγγελέας δήλωσε ότι η Κάρτερ και οι πράξεις της «σκότωσαν τον Κόνραντ Ρόι». Και ότι ήταν ένα άτομο που επιζητούσε την προσοχή ακόμα και ως «η κοπέλα που θρηνεί τον Ρόι».

Υπόθεση Κάρτερ: Μια τραγική ιστορία, δυο έφηβοι και μια αυτοκτονία Facebook Twitter
Η Ελ Φάνινγκ σε σκηνή της σειράς.

Η απόφαση «αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα παράλογο έγκλημα, για ανηλίκους, για ένα έγκλημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτύου και των μοναδικών δραμάτων εφήβων αγοριών και κοριτσιών», δήλωσε η Νάνσι Γκέρτνερ, πρώην ομοσπονδιακή δικαστής και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αξίζει τιμωρία, αλλά πρέπει να εντάξεις το έγκλημα στο γενικότερό του πλαίσιο».

Στις 6 Φεβρουαρίου 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης έκρινε ότι η Κάρτερ ενήργησε με εγκληματική πρόθεση όταν ενθάρρυνε τον Ρόι να αυτοκτονήσει, επομένως η καταδίκη της για ανθρωποκτονία από αμέλεια διατάχθηκε να ισχύσει. Άρχισε να εκτίει τη 15μηνη ποινή της στις 11 Φεβρουαρίου 2019. Ανάμεσα στους όρους που έθεσε ο δικαστής ήταν και να μείνει η Κάρτερ μακριά από την οικογένεια του Ρόι.

Ήταν σαστισμένη η Κάρτερ όταν συνέβησαν όλα αυτά; Κατά πόσο είναι έγκλημα να πεις σε κάποιον να αυτοκτονήσει; Μπορεί η απερίσκεπτη συμπεριφορά να δημιουργήσει ένα περιβάλλον τόσο τοξικό ώστε να προκαλέσει τον θάνατο κάποιου;

Ο ψηφιακός μας εαυτός μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε αληθινό θάνατο; Μάλλον μπορεί. Ειδικά αν αυτό το άτομο είναι ένας ευάλωτος έφηβος, κλειστός και μπερδεμένος, που ζητάει κάποιον να τον παροτρύνει ακόμα και όταν κάνει αυτοκτονικές σκέψεις. Ειδικά αν είναι ένα άτομο νεαρό, ευαίσθητο, που επιζητά την αγάπη και την επιβεβαίωση και την εμπιστοσύνη. Είναι το πρόσωπο που χειραγωγείται πιο εύκολα από οποιονδήποτε, αν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρόι δεν θα αυτοκτονούσε χωρίς την ενθάρρυνση της Κάρτερ, που διέπραξε ένα υπολογισμένο, καταστροφικό και ασυγχώρητο έγκλημα για το οποίο έπρεπε να λογοδοτήσει, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν το γεγονός ως τραγωδία αλλά όχι ως έγκλημα και θεωρούν ότι ο Κόνραντ Ρόι αυτοκτόνησε και ίσως αυτό που συνέβη εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή θα μπορούσε να συμβεί και αργότερα.

Αν παρακολουθήσει κάποιος τη σειρά, θα εκπλαγεί από το πόσα ερωτήματα θα θέσει στον εαυτό του, γύρω από τα ζητήματα της ηλικίας των πρωταγωνιστών του δράματος αλλά και γύρω από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, την οικογένεια, το οικογενειακό μας παρελθόν και πόσο μας επηρεάζει, τους φίλους μας και το πόσο καλά γνωρίζουμε τους διπλανούς μας ανθρώπους και αυτά που σκέπτονται.

The Girl From Plainville | Trailer | Hulu

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM