Ανησυχητικά στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι νοσεί

Ανησυχητικά στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι νοσεί Facebook Twitter
1

Τα στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν», όπως επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος Γεώργιος Νταλέκος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ασυμπτωματική νόσο.

Μόνο το 20% όσων έχων προσβληθεί από ηπατίτιδα C στη χώρα μας το γνωρίζουν και από αυτούς μόνο το 7%-8% έχει λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C και μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωστεί. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Νταλέκος, ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1,9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από αυτούς, 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις τον χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης. Ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει στην Ελλάδα αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Ο Γ. Καλαμίτσης, ο Γ. Νταλέκος καθώς και ο εκπρόσωπος του ΣΩματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδας «ΗΠΑΡχω», Πλ. Σουβλής, επισήμαναν την ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευρυνθεί ουσιαστικά η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείας, οι οποίες -όπως είπαν- εκριζώνουν τον ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι οποίες σήμερα κοστίζουν πολύ ακριβά (περίπου 40.000) για το Σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος «Προμηθέας» ξεκινά την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με τίτλο «εCυ, έκανες το τεστ;». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά). Με τη βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» στοχεύει στη διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ