Η εργασία από το σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν είναι τελικά όσο ιδανική φαντάζει

Η εργασία από το σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν είναι τελικά όσο ιδανική φαντάζει Facebook Twitter
0
Η εργασία από το σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν είναι τελικά όσο ιδανική φαντάζει Facebook Twitter

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization- ILO) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα νέα έρευνα, στην οποία αποκαλύπτει η εργασία από το σπίτι δεν είναι τελικά τόσο καλή όσο πιστεύουμε αφού μπορεί να προκαλέσει από αϋπνία μέχρι αυξημένο στρες. 

Η μελέτη με τίτλο «Working anytime, anywhere: The effects on the world of work» ανέλυσε τις συνήθειες εργασίας ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Η ΔΟΕ κατέταξε τους εργαζομένους σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που δουλεύουν από το σπίτι κανονικά, τους «υψηλής κινητικότητας» που εργάζονται σε διάφορα μέρη εκτός γραφείου κι εκείνους που μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο. Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως και οι τρεις ομάδες ήταν πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν κακή υγεία συγκριτικά με όσους πάντα ή τακτικά εργάζονται σε γραφείο. 

«Η έρευνα δείχνει πως η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών διευκολύνει γενικά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, αλλά την ίδια στιγμή, μπερδεύει τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, ανάλογα με τον χώρο εργασίας και τα επιμέρους χαρακτηριστικά διαφορετικών επαγγελμάτων» λέει ο Jon Messenger, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 42% των «υψηλής κινητικότητας» και των τακτικών εργαζομένων από το σπίτι αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας, συγκριτικά με ένα ποσοστό μόλις 29% αντίστοιχα για όσους εργάζονται στο γραφείο. Επίσης το 41% των «υψηλής κινητικότητας» εργαζομένων παραπονέθηκαν για συμπτώματα στρες, σε αντίθεση με το 25% όσων δουλεύουν στο γραφείο.

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των συμπληρωματικών εργασιών που εκτελούνται μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπερωρίες, καθώς επίσης και να διασφαλιστεί ότι η υπάρχει ελάχιστη ξεκούραση ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων», σχολίασε ο Oscar Vargas από το Eurofound, που επίσης βρίσκεται πίσω από την έκθεση. 

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, η ΔΟΕ προτείνει να κατοχυρωθεί νομικά η εξ' αποστάσεως, μερικής απασχόλησης εργασία, που με τη σειρά της θα βοηθήσει τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας να διατηρούν σχέσεις με τους συναδέλφους τους. 

* Με πληροφορίες από Independent

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM