Ζάκυνθος: Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων

Ζάκυνθος: Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων Facebook Twitter
http://imerazante.gr
0

Χωρίς τους τόνους σκουπιδιών που είχαν κατακλύσει τουςδρόμους του νησιού, θα περάσουν, όπως όλα δείχνουν, τις ημέρες των εορτών οι κάτοικοι της Ζακύνθου, καθώς από σήμερα το πρωί τα απορριμματοφόρα θα μπορούν να εναποθέτουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ του Σκοπού.

Από τη στιγμή που το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο άρχισε να λύνεται αργά χθες το απόγευμα μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και έλυσε το «μυστήριο» για τη χωροθέτηση της μονάδας ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοινώνοντας την αδειοδοτημένη περιοχή του Γαλάρου.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, το αρχικό πρώτο στάδιο, της άμεσης και προσωρινή λύση αποτελεί ο ΧΥΤΑ στη θέση Σκοπό. Η συλλογή των απορριμμάτων, από το Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και ήδη πολλά σημεία της πόλης της Ζακύνθου έχουν καθαρίσει.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την ενδιάμεση λύση, στη θέση Γαλάρο Ζακύνθου, για την οποία υπάρχει σχετική περιβαλλοντική άδεια. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Κατά την πρώτη φάση, ο ΦΟΔΣΑ θα ολοκληρώσει σχετικό διαγωνισμό για την ενοικίαση εξοπλισμού μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.

Ο ΦΟΔΣΑ θα ενεργήσει άμεσα ώστε να έχει μεταφέρει και εγκαταστήσει οπωσδήποτε εντός του Ιανουαρίου το δεματοποιητή του στην αδειοδοτημένη θέση Γαλάρου, προκειμένου να δεματοποιεί το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την ως άνω μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης. Τα δεμάτια θα μεταφερθούν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της οριστικής λύσης στη θέση Λίβας κατά το τρίτο στάδιο.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των κατοίκων του Καλαμάκιου, στην οποία αποφασίστηκε, να ανοίξει ο χώρος του ΧΥΤΑ στο Σκοπό για δύο μόνο μήνες, και ταυτόχρονα να πραγματοποιείται από το ΦΟΔΣΑ αποκατάσταση του χώρου.

«Μετά την απόφαση-επιλογή της κυβέρνησης, του χώρου της ενδιάμεσης λύσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετά τη διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής ότι θα εναποθετηθούν όσα απορρίμματα χωράνε με προβλεπόμενο τρόπο και με τη δική μας καθημερινή εποπτεία, αποφασίσαμε να μην κινήσουμε την αυτόφωρο διαδικασία για τα οχήματα που θα μπαίνουν στον κορεσμένο ΧΥΤΑ, ούτως ώστε από αύριο (σήμερα) να ξεκινήσει η συγκομιδή των απορριμμάτων.

Από αύριο (σήμερα) ξεκινάει παράλληλα και η μερική αποκατάσταση-διαμόρφωση του χώρου.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ