ΥΠΠΟΑ για Ιντεάλ, Άστορ: Δεν πληρούν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως μνημεία

ΥΠΠΟΑ για Ιντεάλ, Άστορ: Δεν πληρούν προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως μνημεία Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Πολιτισμού, απαντώντας για τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ, ανέφερε πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία.

Οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με το σινεμά Ίριδα, είναι αντιμέτωποι με την απειλή λουκέτου και καταστροφής μετά τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που στεγάζουν τις συγκεκριμένες αίθουσες.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν οι χώροι χαρακτηρίζονταν διατηρητέοι, ωστόσο το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ, αναφέρει: 

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου. 

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. 

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγγελέας στη δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ζητά ενοχή των κατηγορουμένων - Μιλά για «σκηνικό λιντσαρίσματος»

Ελλάδα / Εισαγγελέας στη δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ζητά ενοχή των κατηγορουμένων - Μιλά για «σκηνικό λιντσαρίσματος»

Να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησε ο εισαγγελέας - «Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο»
NEWSROOM
Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Ελλάδα / Ηράκλειο: Αθωώθηκε ο 35χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές την αρραβωνιαστικιά του

Τον Ιούνιο του 2023, ο 35χρονος, άνευ λόγου επιτέθηκε με μαχαίρι στην 30χρονη αρραβωνιαστικιά του στο Ηράκλειο, η οποία δέχτηκε 14 μαχαιριές και χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να εισαχθεί στη ΜΕΘ
NEWSROOM