Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, πέταξε, σήμερα, στις 14:29, πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες στα 24.000 πόδια.

 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στις 13:22, άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 22.700 πόδια.

 

Η Γαλάζια Πατρίδα, το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο και οι νέες κατηγορίες από Ακάρ

 

Οι νέες παρενοχλήσεις από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έρχονται λίγη ώρα αργότερα αφού βγήκε ξανά στο Αιγαίο το υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο έχει βάλει πλώρη προς την περιοχή της Navtex.

 

Συγκεκριμένα το πλοίο απέπλευσε το μεσημέρι της Παρασκευής από το λιμάνι της Σμύρνης και με ταχύτητα περίπου πέντε κόμβων πλέει προς την περιοχή ερευνών. Το τουρκικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Άγιου Ευστράτιου και Σκύρου.

 

Σημειώνεται πως χθες το πρωί το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Σμύρνης.

 

Με βάση την ταχύτητα που έχει αναπτύξει το τουρκικό υδρογραφικό, αναμένεται να ξαναμπεί στην περιοχή ερευνών μετά τις 18:00 το απόγευμα.

 

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «παρενόχλησης του Τσεσμέ» από ελληνικό F-16 που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες.

 

Σημειώνεται, ότι έχει ξεκινήσει και η ναυτική άσκηση των Τούρκων με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι θα λάβουν μέρος περισσότερα από 80 πλοία, αθροίζοντας βοηθητικά και δευτερεύοντα πλοία του τουρκικού στόλου.