Θεσσαλονίκη - «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από το πρώτο βαγόνι με Εβραίους για το Άουσβιτς

Θεσσαλονίκη - «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από το πρώτο βαγόνι με Εβραίους για το Άουσβιτς Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν σήμερα στην πορεία μνήμης, για τα 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού με Εβραίους και Εβραίες της Θεσσαλονίκης, για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Με μια σκέψη στο μυαλό, «Ποτέ ξανά», που αναγράφονταν και στα λευκά μπαλόνια πάνω από τα κεφάλια τους, οι συμμετέχοντας ξεκίνησαν από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξαν σε χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης από την Ισραηλιτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

Παράλληλα τιμήθηκαν οι επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέας Κουκοβίνος.

Θεσσαλονίκη - «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από το πρώτο βαγόνι με Εβραίους για το Άουσβιτς Facebook Twitter

«Ήθελε ψυχραιμία λιονταριού για να επιζήσεις, όχι ανθρώπου» είπε συγκινημένος ο 100χρονος Αχιλλέας Κουκοβίνος ο οποίος διηγήθηκε ότι ήταν στο ΕΑΜ όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και «μετά από πολύ ξύλο», τον έστειλαν πρώτα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και μετά στη Γερμανία.


«Δεν υπήρχε τρόπος για να ζει άνθρωπος εκεί, ήθελε ψυχραιμία λιονταριού, όχι απλώς ανθρώπου, μεγάλη υπομονή και να μην λογαριάζεις τίποτα, έπρεπε να το αποφασίσεις ότι θα ζήσεις».


Όπως λέει ο κ. Κούνιος, οι Γερμανοί ναζί ήταν ασυγχώρητοι: «δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του κόσμου μια τέτοια απαίσια εξόντωση αθώων ανθρώπων».


«Το σύστημα ήταν πονηρό. Καίγανε τους ανθρώπους και δεν έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις. Δεν έπρεπε να υπάρχουν στάχτες. Πετούσαν τις στάχτες σε ένα ποταμάκι δίπλα στο Άουσβιτς μέχρις ότου ο ποταμός φούσκωσε και άρχισαν τα νερά να πηγαίνουν στους αγρούς των Πολωνών που διαμαρτυρήθηκαν».


Μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης φύτεψαν συμβολικά στον χώρο μια ελιά και τραγούδησαν στα ελληνικά, τα εβραϊκά και στη νοηματική ενώ προηγήθηκαν ομιλίες διαφόρων εκπροσώπων αρχών και της Ισραηλιτικής κοινότητας. Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν ο εγγονός ενός Γερμανού Στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ο Juergen Jauch, ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε και ο παππούς του.


Στο τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι άφησαν λουλούδια σε συρμούς και φώναξαν «Ποτέ ξανά».

 

«Σήμερα από εδώ, διατρανώνουμε ότι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να επικρατούν πια. Αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν και την κληρονομιά μας είναι εύκολο να πέσουμε στα ίδια ατοπήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.


«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους, όχι μόνο για το Ισραήλ και τους Έλληνες. Από την άλλη πρέπει να δούμε και το μέλλον και η πόλη, χάρη στις προσπάθειας του δημάρχου αλλά και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αναβιώνει το εβραϊκό της παρελθόν, όπως τώρα με αυτή την πορεία" τόνισε στις δηλώσεις της η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα.


«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί από δω ξεκίνησε το τραγικό τέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομιά της Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Θεσσαλονίκη - «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από το πρώτο βαγόνι με Εβραίους για το Άουσβιτς Facebook Twitter
Θεσσαλονίκη - «Ποτέ ξανά»: 76 χρόνια από το πρώτο βαγόνι με Εβραίους για το Άουσβιτς Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ