Θεοδωρίδου: Απαραίτητος ο εμβολιασμός παιδιών με υποκείμενα, χρόνια νοσήματα

Θεοδωρίδου: Απαραίτητος ο εμβολιασμός παιδιών με υποκείμενα, χρόνια νοσήματα - Facebook Twitter
0

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, με την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοινώνοντας το «πράσινο φως» της επιτροπής για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών. 

«Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευθεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.»

Μακρά Covid ανεξάρτητα από την βαρύτητα της λοίμωξης

Τα δεδομένα για την κλινική έκφραση της λοίμωξης από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ολλανδία, επιβεβαιώνουν την σπανιότητα της σοβαρής νόσου - του σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid-19, γνωστό και ως πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Οι επιστήμονες ερευνούν τη συχνότητα των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν μετά την Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσηση, το λεγόμενο post Covid ή long Covid σύνδρομο, το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από την βαρύτητα της λοίμωξης. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει τόσο σωματικά συμπτώματα όσο και ψυχικά. Γίνονται μελέτες καθώς τα ποσοστά ποικίλουν ευρέως, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας. 

Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από την Covid-19. Αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα έχει καταγραφεί στις χώρες που ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει ήδη προχωρήσει. Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις των γιατρών για τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος. 

Ως προς τα επιδημιολογικά στοιχεία για τα παιδιά, ο ΕΟΔΥ καταγράφει μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ευάλωτα άτομα (ανεμβολίαστοι ή/και λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος). 

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου. «Πολύ σημαντικό είναι ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων». Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης όπως το αμερικανικό FDA και ο ευρωπαϊκός EMA, ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις ενέκριναν το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών.  Ο EMA ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12 έως 17 ετών. Η έγκριση και για τα δύο εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες σε συνολικά 6.000 παιδιά. 

Από τις μελέτες είναι ανοσογόνα, ικανά να παράγουν αντισώματα ανάλογα με αυτά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, και ασφαλή, «παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις». Όπως αναφέρεται, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδας - μυοκαρδίτιδας που σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντων. Αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι μία ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη με καλή έκβαση, διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών. Και σε όλα τα εμβόλια η επιτήρηση συνεχίζεται υπό συνθήκες πραγματικές. 

Μετά τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες εντάσσουν ανάλογα με την επιδημιολογία τους και την εμβολιαστική τους κάλυψη, τα εμβόλια Covid και στην παιδική ηλικία. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, λαμβάνοντας υπόψιν και την διαθεσιμότητα εμβολίων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών. 

Στόχοι είναι η προστασία της υγείας των παιδιών. Η επιτροπή ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια, υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα στόχος είναι η διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών αλλά και η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον. 

Η επιτροπή κρίνει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων. Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. 

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσθέτει ένα ακόμα εμβόλιο στο ήδη φορτωμένο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας που συνεχώς μας εκθέτει σε νέες προκλήσεις», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ