Θαλάσσια ανεμώνη: Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημά της και τι να κάνετε αμέσως

Θαλάσσια ανεμώνη: Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημά της και τι να κάνετε αμέσως Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι κοινά αλλά παρεξηγημένα πλάσματα των ελληνικών θαλασσών. 

Αν και μοιάζουν με λουλούδια και εντυπωσιάζουν με τα ζωηρά τους χρώματα, κρύβουν κινδύνους – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά που προσελκύονται εύκολα από την εμφάνισή τους. Τα πλοκάμια τους είναι κολλώδη και φέρουν δηλητηριώδεις κνιδοκύστεις που μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο, φαγούρα και δερματικά εξανθήματα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περιστατικά τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη, όπως αυτό ενός 9χρονου παιδιού στο Καλαμάκι Κορινθίας, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πρόκειται για το τρίτο σχετικό περιστατικό στην ίδια περιοχή το φετινό καλοκαίρι.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη ανήκει στην κατηγορία των ανθοζώων (Anthozoa) και έχει σχήμα που θυμίζει άνθος, εξού και το όνομά της. Πρόκειται για πολυποειδή θαλάσσια ζώα της συνομοταξίας των κνιδόζωων (Cnidaria), με εκατοντάδες είδη που διαφέρουν σε μέγεθος, διάταξη πλοκαμιών και χρώμα. Οι περισσότερες ανεμώνες είναι ακίνητες και προσκολλημένες σε βράχους, άμμο ή κοχύλια κοντά στην ακτή.

Παρότι δεν μετακινούνται, οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι σαρκοφάγες. Τρέφονται με μικρούς οργανισμούς που παγιδεύουν στα πλοκάμια τους, ναρκώνοντάς τους με τις τοξικές κνιδοκύστεις τους. Η τροφή πέπτεται στη γαστρική κοιλότητα και τα μη αφομοιώσιμα υπολείμματα αποβάλλονται από το στόμα.

Τις θαλάσσιες ανεμώνες τις συναντάμε συχνότερα σε ρηχά νερά, κοντά στις ακτές, πάνω σε βραχώδεις σχηματισμούς ή στην άμμο. Ορισμένα είδη εντοπίζονται και σε μεγαλύτερα βάθη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ζουν παρασιτικά πάνω σε άλλα θαλάσσια πλάσματα όπως οι μέδουσες.

Θαλάσσια ανεμώνη: Τι προκαλεί το τσίμπημά τους

Το τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί άμεσο και έντονο καυστικό πόνο, που συνοδεύεται από ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και φυσαλιδώδη ή νεκρωτικά εξανθήματα. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφυλαξία. Οι βλάβες συχνά μοιάζουν με έγκαυμα και ενδέχεται να συνοδεύονται από σοβαρό κνησμό.

Σε περίπτωση επαφής με θαλάσσια ανεμώνη, συνιστάται άμεση ιατρική παρέμβαση. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ενέσιμη κορτιζόνη και φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τον πόνο, το οίδημα και τον κνησμό. Η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη ιδιαίτερα για μικρά παιδιά ή άτομα με ιστορικό αλλεργιών.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύλληψη 35χρονου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Έκρυβε σχεδόν 3 κιλά κοκαΐνης σε παιδικά βιβλία

Ελλάδα / Σύλληψη 35χρονου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Έκρυβε σχεδόν 3 κιλά κοκαΐνης σε παιδικά βιβλία

Ο άνδρας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να είναι μέλος διεθνικής εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή ναρκωτικών στη χώρα μέσω αεροπορικών οδών
LIFO NEWSROOM