Τέλη κυκλοφορίας 2022: Λήγει η προθεσμία- Τα πρόστιμα και ποιοι εξαιρούνται

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Λήγει η προθεσμία- Τα πρόστιμα και ποιοι εξαιρούνται Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, προκειμένου να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ή να θέσουν τα οχήματά τους σε εκούσια ακινησία.

Όσοι δεν προχωρήσουν στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας εντός της σχετικής προθεσμίας, κινδυνεύουν με πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Η διαδικασία πληρωμής


Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μέσα από την πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν την δυνατότητα να:

  • Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τη αρμόδια ΔΟΥ.
  • Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας
  • Να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.Η μοναδική αλλαγή που υπάρχει εφέτος είναι ότι η πληρωμή γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Στη συνέχεια εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο φέτος θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.

Ποιοι απαλλάσσονται 


Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά στην παροχή οδηγιών σχετικά με την προθεσμία προσκόμισης των δικαιολογητικών για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας. 

Με την εγκύκλιο 2016/2022 παρέχονται οδηγίες αναφορικά με την προθεσμία προσκόμισης των γνωματεύσεων του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ), μαζί με την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης για τη χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας έτους 2022 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • στις νέες κατηγορίες απαλλασσομένων του αρ. 16 του ν. 1798/1988,
  • στις περιπτώσεις φορολογούμενων που κλήθηκαν από τις ΔΟΥ, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας, να προσκομίσουν γνωμάτευση του ΚΕΠΑ με τη σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης,
  • στις περιπτώσεις που έληγε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2021 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) και

Με την ίδια εγκύκλιο τίθεται νέα προθεσμία για την προσκόμιση των εν λόγω δικαιολογητικών και για την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έτους 2021, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, των νέων κατηγοριών απαλλασσομένων του αρ. 16 του ν. 1798/1988.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ