Σύστημα CumCum: Υπό έρευνα πέντε τράπεζες στο Παρίσι για φοροδιαφυγή

Ερευνώνται πέντε τράπεζες στο Παρίσι για φοροδιαφυγή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/IAN LANGSDON
0

Στο «μικροσκόπιο» έρευνας έχουν μπει πέντε τράπεζες στην περιοχή του Παρισιού οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή, όπως γνωστοποίησε η γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP), Natixis και HSBC, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde.

Η έρευνα έχει να κάνει με το λεγόμενο σύστημα «CumCum», ένα φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα. Μέσω της τακτικής αυτής επιτυγχάνεται η διαφυγή του φόρου επί των μερισμάτων τον οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι ξένοι κάτοχοι μετοχών εισηγμένων γαλλικών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι κάτοχοι μετοχών εμπιστεύονται τους τίτλους τους σε μια τράπεζα όταν εισπράττεται ο φόρος, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση.

Η πρακτική αυτή έγινε γνωστή το 2018, όταν μια ομάδα 16 μέσων ενημέρωσης την αποκάλυψε μέσω των «Αρχείων CumEx».

Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας με τη συμμετοχή 16 Γάλλων δικαστών και περισσοτέρων από 150 ανακριτών, αλλά και την παρουσία έξι Γερμανών εισαγγελέων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Πέραμος: «Το παιδί μου δεν είχε πειράξει κανέναν» - Τα σημεία που δυσκολεύουν την εξιχνίαση της υπόθεσης

Ελλάδα / Νέα Πέραμος: «Το παιδί μου δεν είχε πειράξει κανέναν» - Τα σημεία που δυσκολεύουν την εξιχνίαση της υπόθεσης

Το βάρος της έρευνας πέφτει πλέον στις καταθέσεις συγγενών και φίλων του θύματος, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κίνητρα, αλλά και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ηθικός αυτουργός πίσω από τη δολοφονία
THE LIFO TEAM