Σύψας: Ο δείκτης R0 ξεπέρασε το 1 στην Ελλάδα - «Απειλητικός ο χειμώνας και λόγω κλίματος»

Σύψας: Ο δείκτης R0 ξεπέρασε το 1 στην Ελλάδα - «Απειλητικός ο χειμώνας και λόγω κλίματος» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου του δείκτη για τον κορωνοϊό R0, η οποία υπολογίζεται ότι σημειώθηκε περί τις 20 Ιουλίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων - που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη.

Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ο κ. Σύψας είπε ότι με τις εξελίξεις του Αυγούστου το μέγεθος του προβλήματος έγινε αντιληπτό. «Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο κ. Σύψας εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρειά τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».

«Την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ