Σύψας: «Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις»

Σύψας: «Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για πιθανή επιτάχυνση της πανδημίας μες στον Φεβρουάριο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα», προσθέτοντας συγκεκριμένα για την μετάλλαξη της Αφρικής, πως υπάρχουν «ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις.

«Είναι ένα ενδεχόμενο, δεν έχει οριστικοποιηθεί, το ψάχνουν οι εταιρίες και η επιστημονική κοινότητα. Ακόμη δεν υπάρχει τέτοια σύσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δόσεις για όλα τα εμβόλια και το εμβόλια της Johnson μία δόση όταν έρθει, θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer, σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Για τις μεταλλάξεις, σημείωσε πως κάνουν τον ιό ακόμη πιο μεταδοτικό, «άρα θα μολύνει περισσότερους ανθρώπους», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας»

Κατά τον Νίκο Σύψα «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» – Θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Ελλάδα / Στον Πειραιά το γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» – Θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Το «Belem» από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας και «γεννήθηκε» την ίδια χρονιά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
NEWSROOM