Σύψας: Χάσαμε 6 ή 7 ηλικιωμένους από ένα πάρτι - «Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα»

Σύψας: Χάσαμε 6 ή 7 ηλικιωμένους από ένα πάρτι - «Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα» Facebook Twitter
0

«Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής. 

«Έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο έχει αυξητική τάσεις σε όλες τις παραμέτρους», ανέφερε και πρόσθεσε πως και ο δείκτης R έχει «ανέβει πάνω από το 1 και παραμένει εκεί». Ωστόσο, ο κ. Σύψας εκτίμησε πως θα έχουμε σταθεροποίηση της κατάστασης μετά τα μέτρα που λήφθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε πως η συμπεριφορά του κόσμου σταδιακά αλλάζει, γεγονός «που θα μας βοηθήσει στην επιδημία». 

Ο ίδιος, σε ερώτημα αν θα εισηγηθούν νέα μέτρα απάντησε πως «το βασικό μέτρο είναι να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί». 

Κρούσματα σε οίκους ευγηρίας 

«Το γηροκομείο και όλες οι κλειστές δομές ούτε αποστειρωμένες είναι ούτε σε γυάλα», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ. «Αν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινωνία θα υπάρξει και στα γηροκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό ανάμεσά μας τότε θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Αυτό ήδη συμβαίνει. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» είπε ο κ. Σύψας. 

O κ. Σύψας ανέφερε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, πως πρέπει να «χρησιμοποιήσουμε όποιο όπλο έχουμε στη διάθεσή μας» καλώντας για εμβολιασμό για την εποχική γρίπη. Καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα για υποχρεωτικό εμβολιασμό ανέφερε ότι θα υπάρξουν «ισχυρές συστάσεις». 

«Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα»

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Μάσκα στα νηπιαγωγεία

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους».

«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

Τέλος ο κ. Σύψας ανέφερε πως «δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε σωστά με τους νέους». Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ το μήνυμα ότι ο ιός είναι ακόμη ανάμεσά μας δεν πέρασε και έτσι οι ηλικίες των κρουσμάτων έχουν πέσει κάθετα. «Η νεολαία αποτέλεσε το όχημα διασποράς του ιού αυτό το καλοκαίρι». 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ