Για το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας αρχικά πως το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, και ήρθε η ώρα να εξεταστεί σοβαρά.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, δεν έχει αυξηθεί μόνο η κατανάλωση του νερού, αλλά έχει μειωθεί και η ποσότητά του. Με τα στοιχεία από το 2024, στην Αττική η κατανάλωση του νερού έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα 10%, ενώ στις τουριστικές περιοχές, μπορεί να έχει αυξηθεί μέχρι και 40%.
Την ίδια ώρα όπως επισήμανε ο κ. Συνολάκης, παρότι το θέμα είναι πανελλαδικό, η Αττική αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, Μόρνος και Υλίκη, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής τόνισε πως είναι αναπόφευκτη σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση νερού που βγαίνει από την Ψυτάλλεια, όπου καταλήγουν τα λύματα και μίλησε για το παράδειγμα της Σιγκαπούρης. Εκεί το εργοστάσιο καθαρισμού λυμάτων πηγαίνει στους ταμιευτήρες και αναμιγνύεται με το επιφανειακό νερό, το οποίο έρχεται από τη βροχή και μετά ξαναπερνάει όλη τη διαδικασία, στην οποία γίνεται και πάλι καθαρισμός. Μάλιστα, δήλωσε πως υπάρχει περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάσουμε στο σημείο να πίνουμε νερό το οποίο είναι καθαρισμένο και από τα λύματα, δηλαδή να γίνεται ανακύκλωση του νερού.
Στη συνέχεια, ο κ. Συνολάκης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Ο ένας είναι να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το νερό που μπαίνει μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, και χρησιμοποιείται πάρα πολύ για την άρδευση, σιγά σιγά να φιλτράρεται. Ο δεύτερος είναι να υπάρχει τεχνολογία που η ανάμειξη με το νερό, το οποίο είναι το όμβριο νερό ή το νερό που υπάρχει στους ταμιευτήρες.
Τέλος, επισήμανε πως για να μην χάνεται κάποιο ποσοστό νερού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχουν έξυπνοι μετρητές, για να μην χρειάζεται πλέον να υπάρχει ένας υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ και να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, για να μετράει.