Στον Πειραιά με ακόμη 2.500 νέους πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στον Πειραιά με ακόμη 2.500 νέους πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ ΙΓΚΟΡ
1

Έφτασε  λίγο μετά τις 11 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πλοίο μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία από τη Μυτιλήνη. Το ίδιο πλοίο μετέφερε την Κυριακή στο λιμάνι του Πειραιά άλλους 2.466 πρόσφυγες από την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Σάμο.

 

Η πλειοψηφία των προσφύγων μεταφέρεται με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το σταθμό Λαρίσης.

 

Στο μεταξύ δυο πρόσφυγες έχουν εντοπιστεί νεκροί, μέχρι στιγμής, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Μυτιλήνης, μετά την ανατροπή λέμβου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το πρωί ελικόπτερο Super Puma που συμμετέχει στις έρευνες εντόπισε και ανέσυρε το πτώμα ενός άνδρα και λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εντοπίστηκε το δεύτερο.

Ωστόσο, έχουν διασωθεί οκτώ πρόσφυγες και σύμφωνα με δήλωσή τους στη βάρκα που ανατράπηκε επέβαιναν 15 άτομα, άρα αγνοούνται ακόμα πέντε.

Συνολικά, στην Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκονται 9.500 πρόσφυγες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύροι), αφού καθημερινά καταφθάνουν 1.500 περίπου άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ. Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Χθες το βράδυ μάλιστα υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δυο Αφγανών που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο ένας, που φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράστο, πήρε σήμερα εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται -εκτός κινδύνου- με τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Παρά την εξέλιξη του περιστατικού, κανένας από τους δυο πρόσφυγες δεν ήθελε να υποβάλλει μήνυση στον άλλο.

 

Στον Πειραιά με ακόμη 2.500 νέους πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα σύνορα της ΠΓΔΜ

 

Η κατάσταση στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας εξομαλύνεται καθώς περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τη μεθόριο και συνεχίζουν το ταξίδι τους με προορισμό τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Αισθητά μειωμένη η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών της ΠΓΔΜ στην ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Οι περισσότεροι από όσους πέρασαν κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, απ' όπου με τρένα που δρομολογήθηκαν εκτάκτως, με λεωφορεία που ήρθαν από όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και με ταξί, συνέχισαν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ.

 

Στον Πειραιά με ακόμη 2.500 νέους πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Facebook Twitter
Nikos Giakoumidis / SOOC

Γιούνκερ προς Ευρώπη: Εφαρμόστε τα μέτρα 

 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθεί μία νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, λέγοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες για το θέμα αυτό.


Τα σχόλια του Γιούκερ σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη γερμανική Die Welt γίνονται πριν από μια συνάντηση που θα έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό.


Ο Γιούνκερ επανέλαβε την κριτική που ασκεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν δέχονται μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν με σκάφη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στις πατρίδες τους.


"Δεν χρειαζόμαστε μια νέα σύνοδο κορυφής. Τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους", γράφει ο Γιούνκερ.


Ο Γιούνκερ πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει έναν ενιαίο κατάλογο "ασφαλών χωρών" προς τις οποίες θα μπορούν να επιστρέφονται οι μετανάστες.

 

Στον Πειραιά με ακόμη 2.500 νέους πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

 

Ανθρωπιστική βίζα ως λύση για το πρόβλημα των προσφύγων ζητά η Γερμανίδα πολιτικός Ανέτ Γκροτ

 

Την ανάγκη έκδοσης μιας ανθρωπιστικής βίζας για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες σε αναζήτηση μιας καλύτερης και ασφαλέστερης ζωής στην Ευρώπη, τονίζει η Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke Ανέτ Γκροτ.


"Οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τις χώρες τους για πλάκα. Θα πρέπει να εκδώσουμε ανθρωπιστική βίζα. Να παράσχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα πολιτικός, η οποία επισκέφθηκε, χθες, την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, και είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.


"Είναι ντροπή και μένω άναυδη από το γεγονός ότι αναγκάζουμε τους ανθρώπους αυτούς να στραφούν προς τη θάλασσα, να διασχίσουν επικίνδυνα σύνορα και να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα" σημειώνει.


"Υπάρχει μια ανθρωπιστική καταστροφή, εδώ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευθύνονται γι' αυτό" τονίζει η Ανέτ Γκρος, σχολιάζοντας την κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη, όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και σημειώθηκαν επεισόδια και ένταση με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε πάρα πολύ μικρές ομάδες ατόμων, ύστερα από πολύωρη, μάλιστα, αναμονή.


"Υπήρχε μια μεγάλη οικογένεια από το Αφγανιστάν. Η μεγαλύτερη εξ αυτών ήταν μια γυναίκα πάνω από 85 ετών. Την κουβαλούσαν κι όταν περνούσαν τα σύνορα αναγκάστηκε να περπατήσει, αλλά όχι για πολύ" αναφέρει, μεταφέροντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις εικόνες που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό της από όσα είδε, κατά την επίσκεψή της στην Ειδομένη.
"Άδικη η μεταχείριση προς την Ελλάδα".


Η Ανέτ Γκροτ θεωρεί πως η μεταχείριση προς την Ελλάδα είναι άδικη, όπως χαρακτηριστικά λέει, και εκφράζει τον σεβασμό και τον θαυμασμό της προς τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες.


"Είναι πολύ άδικη η μεταχείριση προς την Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί τη χώρα σας πολλές φορές κι έχω πάει και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είδα φοβερά πράγματα και πάντα πίεζα την κυβέρνηση της δικής μου χώρας να στείλει η ίδια και η ΕΕ περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες. Κοιτάξτε εδώ, είναι κυρίως εθελοντές αυτοί που μοιράζουν τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες" υπογραμμίζει η Γερμανίδα βουλευτής.


"Είναι γνωστό" προσθέτει "ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και παρ' όλα αυτά εγώ εκφράζω τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου προς τον ελληνικό λαό που πραγματικά υποδέχεται τους πρόσφυγες και νοιάζονται γι' αυτούς".

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
''Παρά την εξέλιξη του περιστατικού, κανένας από τους δυο πρόσφυγες δεν ήθελε να υποβάλλει μήνυση στον άλλο'': αυτό το χωρίο του άρθρου από μόνο του θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο... Ίσως επειδή δεν έχουν κανένα γνωστό δικηγόρο το έκαναν ή τους λείπουν τα χρήματα για τα παράβολα...