Στη Λάρισα ετοιμάζουν το πρώτο καφενείο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί και ποιοι θα μπαίνουν ως πελάτες

Στη Λάρισα ετοιμάζουν το πρώτο καφενείο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί και ποιοι θα μπαίνουν ως πελάτες Facebook Twitter
Στη Λάρισα το πρώτο καφενείο για καπνιστές
4

Ενώ οι περισσότεροι πελάτες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα έχουν αποδεχθεί τον αντικαπνιστικό νόμο, μια επιχείρηση στη Λάρισα ετοιμάζεται να γίνει το πρώτο καφενείο για καπνιστές.

Μένει βέβαια να φανεί αν νομικά θα το πετύχει και αν αυτό θα δημιουργήσει και άλλες απόπειρες για αντίστοιχα καταστήματα που θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας larissanet.gr κάνει λόγο για ένα «παραθυράκι» του νόμου που επιτρέπει  να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, δηλαδή μια καπνιστική λέσχη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου μια τέτοια λέσχη αναμένεται να λειτουργήσει στο καφενείο «Πέταλο», στη Λάρισα αναφέρει η εφημερίδα. Στο καφενείο θα υπάρχουν περίπου 25 τετραγωνικά αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Στη Λάρισα ετοιμάζουν το πρώτο καφενείο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί και ποιοι θα μπαίνουν ως πελάτες Facebook Twitter

Πώς θα λειτουργήσει η καπνιστική λέσχη

 

Η Έφη Λακμέτα, δικηγόρος Λάρισας , υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη. Εξηγεί στη larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κα Λακμέτα.

Αυτό είναι λοιπόν και το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη. Έτσι ανάλογα με την δυνατότητα του καταστήματος μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Κάπως έτσι θα γίνει και στο εν λόγω καφενείο.

Σε αυτόν τον χώρο δεν έχει πρόσβαση ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης.

Η πρώτη ενέργεια που γίνεται είναι η καταγραφή όλων των προσώπων τα οποία θα θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του χώρου. Παράλληλα θα γίνει η σύσταση του Συλλόγου Καπνιστών. Μετά την τροποποίηση θα υπάρξει μια νέα κάτοψη του εν λόγω χώρου ώστε να αποτυπωθεί και πολεοδομικά η αλλαγή. Τα μέλη της καπνιστικής λέσχης θα μπορούν με την διαδικασία του self service να παίρνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και στην συνέχεια να επιστρέφουν στο χώρο των καπνιστών. Η παραγγελία θα μπορεί να γίνεται και ως delivery, όπου ένας υπάλληλος του καταστήματος θα πάει ότι έχει παραγγελθεί στην πόρτα της λέσχης. Για να μπει κανείς στο χώρο καπνιστών θα πρέπει να έχει καρτελάκι που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το όνομα πατρός και τον αριθμό που είναι καταχωρημένος στο Μητρώο του Συλλόγου.

Επί της ουσίας με όλη την διαδικασία θα υπάρχει ένας χώρος που μέσα στο κατάστημα από δημόσιος μετατράπηκε σε ιδιωτικός και δεν θα υπάρχει έλεγχος από καμία δημόσια αρχή. Ανάλογες περιπτώσεις με την δημιουργία καπνιστικής λέσχης συναντάμε ήδη σε Αθήνα και Κομοτηνή.

Στη Λάρισα ετοιμάζουν το πρώτο καφενείο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί και ποιοι θα μπαίνουν ως πελάτες Facebook Twitter
Ο κ. Γιώργος Λακμέτας που θέλει χώρο για κάπνισμα στο καφενείο του

50 άτομα είναι έτοιμα να γίνουν μέλη

 

Ο Γιώργος Λακμέτας ιδιοκτήτης του καφενείου μιλά για την απόφασή του να μετατρέψει χώρο του καφενείου του σε καπνιστική λέσχη. «Έπρεπε να σεβαστώ τους πελάτες που έχω χρόνια στο μαγαζί και είναι καπνιστές και είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορούν να μην καπνίσουν. Από την άλλη είδαμε μείωση στην πελατεία. Είχαμε μείωση τζίρου έως 40%. Έτσι ξεκινήσαμε την διαδικασία για την δημιουργία της καπνιστικής λέσχης», αναφέρει ο καταστηματάρχης.

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Λακμέτα υπάρχει ενδιαφέρον για την λέσχη από 50 καπνιστές, πελάτες του καταστήματος. Αν μη τι άλλο είναι μια λύση για όσους καπνίζουν και θέλουν τον δικό τους χώρο χωρίς να ξεροσταλιάζουν στο κρύο και την βροχή για ένα τσιγάρο.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έκατσε η δικηγορος και ξεψάχνισε γραμμή γραμμή τον νόμο και βρήκε ένα τοσοδα παραθυράκι.. Αντί να συμμορφωθούμε, πάντα βρίσκουμε τεχνάσματα και κουτοπονηριές να ξεφύγουμε. Γιατί μόνο ως κουτοπονηριά μπορώ να δω το συγκεκριμένο εγχείρημα. Σε λίγο θα αρχίσουν να ξεπηδάνε μια μια και οι «λέσχες» στην Αθήνα.
Αυθαίρετη επιβολή το κράτος (που δεν είναι δουλειά του να λέει αν θα καπνίσει ή όχι ο καθένας, και που δεν αφήνει τα μαγαζιά να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστών ή όχι), κουτοπονηριά εμείς.Σε όλο δε τον κόσμο (ακόμα και στη Γερμανία π.χ.) υπάρχουν μαγαζιά καπνιστών, εκτός από κάτι υστερικές χώρες της ενοχικής Δύσης, που νομίζουν ότι με veganism και αποχή από τα πάντα θα ζήσουν για πάντα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ