Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τις προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχαν κατατεθεί από συλλόγους και άλλες τοπικές οργανώσεις.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή τις επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναίνεσε στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Στο σκεπτικό σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες πράξεις «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας».

Ως εκ τούτου, έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα και δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ.

Ωστόσο, οι προσβαλλόμενες πράξεις (η Συμφωνία των Πρεσπών και οι επιστολές) ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατές οι ατομικές νομικές ενέργειες (π.χ αγωγές ή προσφυγές) στα δικαστήρια.

Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε ως «απαράδεκτους» τους υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων και μόνο ένα μέλος της Ολομέλειας υποστήριξε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ