ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Spiegel: Θα εκκενωθεί ως την Κυριακή η Ειδομένη

Spiegel: Θα εκκενωθεί ως την Κυριακή η Ειδομένη Facebook Twitter
2

Για εκκένωση της Ειδομένης, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται δηλώσεις προς τον ανταποκριτή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Κυρίτση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικός το δημοσίευμα του η εκκένωση θα γίνει μόλις είναι έτοιμα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα γίνει μέχρι την Κυριακή, καθώς τότε αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα φιλοξενίας.

"Είναι προς το συμφέρον των μεταναστών να μετακινηθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, θα προχωρήσουμε με προσοχή κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, αλλά θα πω σε όλους επίσης ότι είναι πολύ ότι για μέχρι νεωτέρας δεν υπάρχει τρόπος για να διασχίσουν τα σύνορα. Και να μείνουν εδώ, δεν έχει νόημα ", εμφανίζεται να λέει ο κ. Κυρίτσης.

Νωρίτερα ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας μιλώντας στο ΑΜΠΕ και αναφερόμενος στην πιθανότητα εκκένωσης της Ειδομένης τόνισε ότι μια τέτοια επιχείρηση πρέπει να γίνει διά της πειθούς.

"Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Το Spiegel αναφέρει επίσης ότι παρότι τα σύνορα είναι κλειστά, πολλοί πρόσφυγες βασίζονται σε λαθρεμπόρους. «Ελληνικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΠΓΔΜ, αναφέρουν συστηματικά ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή των Ευζώνων, 500 μέτρα από τα σύνορα, χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης. Οι λαθρέμποροι υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι αντί 800 ευρώ και με μια 8ωρη πορεία μέσα από το δάσος θα περάσουν τα σύνορα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Υγεία

 

Εν τω μεταξύ στην Ειδομένη βρέθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

  «Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

   «Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

   «Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.

   «Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

   Σημειώνεται ότι, σήμερα, αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

2

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος

Ελλάδα / 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 - Το χρονικό της τραγωδίας

Οι απόπειρες κατά του Μακαρίου και το πραξικόπημα του Σαμψών - Η προετοιμασία της Τουρκίας, οι αφορμές και ο πρώτος Αττίλας - Η αντίδραση της Χούντας - Οι συνομιλίες στη Γενεύη και η δεύτερη εισβολή
LIFO NEWSROOM