Σχολεία: Υφασμάτινες οι μάσκες που θα δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς - 6,2 εκατ. ευρώ

Σχολεία: Υφασμάτινες οι μάσκες που θα δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς - 6,2 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε την απόφαση για την πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια μασκών στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Οι μάσκες που θα δοθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα είναι υφασμάτινες, πολλαπλών χρήσεων, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωση για την υπογραφή της απόφασης για την έκτακτη επιχορήγηση. Αυτή θα δοθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την αγορά μασκών και την προμήθειά τους στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, στις 16:00, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για το άνοιγμα των σχολείων και γενικότερα το πλαίσιο λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης. Ήδη όμως η κ. Κεραμέως έχει ανακοινώσει πως οι μαθητές θα φορούν μάσκα στο σχολείο από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, καθώς έγινε δεκτή η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας. «Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός. Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δεν θα χρειάζεται τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» έχει δηλώσει η κ. Κεραμέως.

Τι λέει ο ΠΟΥ για τις μάσκες στα παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρήσης μάσκας από τα παιδιά.

Η γενική οδηγία του ΠΟΥ είναι ότι τα παιδιά από 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκα «υπό τους ίδιους όρους με τους ενήλικες, ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί η απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και όταν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην περιοχή».

Ακόμη, ο Οργανισμός και η UNICEF αναφέρουν ότι τα παιδιά έως 5 ετών δεν θα πρέπει να φορούν μάσκες. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 6-11 ετών, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι η απόφαση για τη μάσκα θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες. Συγκεκριμένα, στους εξής:

  • την ύπαρξη εκτεταμένης μετάδοσης στην περιοχή όπου ζει το παιδί
  • την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και σωστά μια μάσκα
  • την πρόσβαση σε μάσκες, όπως και το πλύσιμο και την αντικατάσταση των μασκών σε συγκεκριμένες δομές (όπως σχολεία και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών)
  • την επαρκή επιτήρηση ενηλίκου και τις οδηγίες προς το παιδί για το πως να φορά, να βγάζει και να φορά με ασφάλεια μάσκες
  • τον πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς ή γιατρούς
  • τις αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα

Σε ό,τι αφορά τον τύπο μάσκας που πρέπει να φορούν τα παιδιά, ο ΠΟΥ συνιστά μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα.

«Παιδιά που είναι σε γενικά καλή υγεία μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Αυτό εμποδίζει τον ιό να μεταδοθεί σε άλλους αν έχουν ήδη μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν. Ο ενήλικος που παρέχει τη μάσκα πρέπει να διασφαλίζει ότι η υφασμάτινη μάσκα έχει το σωστό μέγεθος και καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι του παιδιού» αναφέρει σχετικά.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ