ΣΕΗ: Καταγγέλλει εξίσωση των αποφοίτων δραματικών σχολών με απόφοιτους λυκείου - Κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο

ΣΕΗ: Καταγγέλλει εξίσωση των αποφοίτων δραματικών σχολών με απόφοιτους λυκείου - Κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο, όπως σημειώνει το ΣΕΗ, οι ηθοποιοί θεωρούνται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου.

«Με πραγματική έκπληξη και τεράστια αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε για την -με υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου- έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 με ημερομηνία 17/12, σύμφωνα με το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι απόφοιτοι των "ανώτερων" δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση!», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). 

ΣΕΗ: Καταγγέλλει εξίσωση των αποφοίτων δραματικών σχολών με απόφοιτους λυκείου - Κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο Facebook Twitter

«Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο την δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα! Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», προσθέτει το Σωματείο.

Στο πλαίσιο αυτό το ΣΕΗ απαιτεί:

  • Άμεση ανάκληση του ΠΔ 85
  • Καμία διακινδύνευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003, είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον
  • Επιτέλους, εδώ και τώρα, ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών & οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών από το 2003 ως και την ίδρυσή του.

«Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν τόσα χρόνια. Καλούμε το ΕΚΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μαζί μας τη δημιουργία μιας σχολής στο πρότυπο της ΑΣΚΤ», σημειώνεται. 

Στο μεταξύ, σπουδαστές και σπουδάστριες της σχολής του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής τους.

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου [...] Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας τη σπουδή μας με τη μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”», τονίζουν οι σπουδαστές/τριες.

«Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνης μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες», συνεχίζουν, μεταξύ άλλων. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ