Την εκτίμηση ότι στις 8 με 9 Απριλίου αναμένεται να δούμε τους μέγιστους αριθμούς των κρουσμάτων επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Ισχυρίστηκε πως ενδεχομένως να φτάσουμε τους 890 διασωληνωμένους και τόνισε πως θα υπάρχει αυξητική τάση μέχρι τις 18 Απριλίου. 

 

Στην κορύφωση υπολογίζει δε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, γύρω στα 3.700 κρούσματα ημερησίως με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τεστ. Εκτίμησε δε, ότι στη συνέχεια αναμένεται αποκλιμάκωση  της πανδημίας.

 

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει δυνατότητα 4ου κύματος αν δεν διαχειριστούμε σωστά τώρα καθώς υπάρχουν τα νέα στελέχη του ιού. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τώρα τις άμυνες επειδή είναι καλύτερος ο καιρός, είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων σημείωσε ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι άνοιγμα των Λυκείων, ιδιαίτερα δε της 3ης Λυκείου, λόγω της πίεσης και με self test και τη μέγιστη προσοχή όλων.

 

 Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, εκτιμά ότι είναι λάθος να ανοίξει τώρα. Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου.

 

Για την εστίαση, σημείωσε πως ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει αν και απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. 

 

Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και «όσο άσχημα και αν χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Έκανε λόγο και για ειδικές απολυμάνσεις μέσα στον Απρίλιο στα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, κάτι που συζητείται από τον Αύγουστο.

 

Από την άλλη μεριά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε πως θα «πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι. Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σημείωσε ακόμα ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών πλέον.