Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία του κορωνοϊού ως τα μέσα Φεβρουαρίου - Αναμένονται έως 16.000 κρούσματα ημερησίως

Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία του κορωνοϊού ως τα μέσα Φεβρουαρίου - Αναμένονται έως 16.000 κρούσματα ημερησίως Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορωνοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM, επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις».

Στο ερώτημα αν η πανδημία οδεύει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν ως παγκόσμια κοινότητα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

Πώς συμβάλλει η τηλεργασία στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορωνοϊού, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

«Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορωνοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης».

Οπότε εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα σε επίπεδο δράσης να μειώσει κάνεις αυτή την έκθεση και με αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την σχέση κλιματικής αλλαγής και Δημόσιας Υγείας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης εξηγώντας ότι «αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του. Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ