Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας Ρόδου μετά την μεγάλη πυρκαγιά στο νησί.

 

Οι δύο περιοχές του δήμου Ρόδου κηρύχθηκαν με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην περιοχή.

 

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ο περιφερειάρχης και δήμαρχος της περιοχής είχε νωρίτερα ζητήσει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά περιοχές.

 

Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούσαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης.

 

Το αίτημα αφορούσε στις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς στις 23:20 το βράδυ της Κυριακής εστάλη το τελευταίο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών για ενδεχόμενη εκκένωση.

 

Νωρίτερα είχε εκκενωθεί από επισκέπτες και εργαζόμενους η Κοιλάδα των Πεταλούδων, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν την περιοχή.

 

Λίγη ώρα αργότερα, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής της Ψίνδου, προκειμένου να εκκενώσουν άμεσα το σημείο και να κατευθυνθούν προς Αφάντου.

 

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.