Ρεκόρ κεραυνών τον Ιούλιο στην Ελλάδα - Έπεσαν 103.000 σε στεριά και θάλασσα

Ρεκόρ κεραυνών τον Ιούλιο στην Ελλάδα - Έπεσαν 103.000 σε στεριά και θάλασσα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τον φετινό Ιούλιο έπεσαν στην Ελλάδα σχεδόν 103.000 κεραυνοί, οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005 που άρχισε η σχετική καταγραφή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η υψηλή δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων (κυρίως κεραυνών) κατά το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ.

Ο φετινός Ιούλιος κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος 2009 με 83.373 ανιχνεύσεις.

Συνολικά φέτος, το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.

Κατά τα δύο τελευταία έτη 2017 και 2018 ένας μεγάλος αριθμός κεραυνών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε πάνω από θαλάσσιες περιοχές, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήταν σημαντικά διαφορετική από ό,τι συνήθως.

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ΕΑΑ, οι καταιγίδες κλιματικά εκδηλώνονται πιο εύκολα πάνω από την ξηρά λόγω της θέρμανσης του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή εκδηλώνεται πολλές φορές «θερμική αστάθεια».

Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, ορισμένα βαρομετρικά συστήματα «συνοπτικής κλίμακας» οδήγησαν σε εκτεταμένες καταιγίδες πάνω από ξηρά και θάλασσα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ελλάδα / Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος συμμετείχε στην κινητοποίηση χωρίς να έχει συγγενική σχέση με τα θύματα, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, να στηρίξει το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για εκταφή της σορού του γιου του
LIFO NEWSROOM
Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Ελλάδα / Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Η μητέρα κατήγγειλε ότι, παραλαμβάνοντας το παιδί της το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο χείλος του
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Δυστυχώς, εκεί που τα πηγαίναμε καλά από Μάρτιο μέχρι Μάιο, τώρα έχουμε μία εκτίναξη των κρουσμάτων και νέες εστίες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, λέει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM