Προαιρετική θα είναι η χρήση του self test για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Ωστόσο, υποχρεωτική θα είναι η χρήση του από συγκεκριμένους κλάδους. Μεταξύ αυτώ οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό και δικαστήρια.

 

Επίσης, υποχρεωτικό θα είναι το εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού για εκπαιδευτικούς και  μαθητές.

 

«Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη», υπογράμμισε o κ. Κοντοζαμάνης.

 

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα με δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή, ενώ η δήλωσή του θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

 

Επισημαίνεται ακόμη, ότι, η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των οικιακών ατομικών τεστ θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου και για διάστημα δύο μηνών.

 

Εξετάζεται δε, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού στα φαρμακεία, να δίνεται κατά προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών. Kάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα.