«Προνόμια» για εμβολιασμένους: Τα σενάρια που εξετάζονται - Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Προνόμια» για εμβολιασμένους: Τα σενάρια που εξετάζονται - Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν από τους ειδικούς τα «προνομία» για τους εμβολιασμένους πολίτες, όπως εξήγησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

«Το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός» υποστήριξε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή ως προς το εμβολιαστικό μας σχέδιο, το 54% των ανθρώπων άνω των 18 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση».

«Οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ήταν το βασικό επιχείρημα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ' ειπείν των επιχειρηματών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς.

«Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν είσαι εμβολιασμένος, η ζωή σου θα είναι κανονική», ήταν το "μότο" του Α. Σκέρτσου, αντιθέτως «αν δεν είσαι εμβολιασμένος, κινδυνεύεις από τη μετάλλαξη "Δέλτα" και όποια άλλη μετάλλαξη».

Και, με βάση τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση, ότι όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, «όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Όποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά».

Η κυβέρνηση δεν σκέπτεται να βάλει λοταρία, ως μέσο προσέλκυσης των νέων ανθρώπων στο να εμβολιασθούν είπε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής, που «μας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κλιμακούμενη πολιτική εμβολιασμών, καλύτερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία στις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί: τους κατάκοιτους, ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, τους κρατούμενοι, τους μετανάστες.

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε γνωστό ότι, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, θα ανοίξει η πλατφόρμα και η δυνατότητα εμβολιασμού για τους κάτω των 18, μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα συνεχισθεί αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλους τους νέους 18 - 30 ετών, να παίρνουν δηλαδή από ένα τεστ την εβδομάδα, όχι όμως και οι εμβολιασμένοι στο εξής. Το κανάλι διανομής θα είναι τα φαρμακεία εκτός της περιοχής της Αχαΐας, εκεί όπου θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής και μέσω των φαρμακείων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε εξάλλου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα».

Διευκρίνισε δε, πως «δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες».

Τι λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμούς και μετάλλαξη Δέλτα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑ, ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο.

Επισήμανε ότι εικάζει πως στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε ότι το τέταρτο κύμα θα αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εξήγησε ότι όπως δείχνουν οι έρευνες ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer ΚΑΙ AstraZeneca προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή νόσηση.

Σε ό,τι αφορά στα Johnson & Johnson και Moderna, οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά είναι πιθανό ότι θα πρόκειται για το ίδιο αποτελεσματικά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ