Την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας covid-19 στη χώρα εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως αν δεν προσέξουμε τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

 

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες. Για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια», είπε η κ. Ματίνα Παγώνη στο Mega.

 

Για τη νέα μετάλλαξη Έψιλον ανέφερε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, τα οποία μελετούνται από την Αμερική και την Ελβετία. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να μην έρθει η μετάλλαξη αυτή στη χώρα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως με την ελπίδα δεν γίνεται τίποτα. «Πρέπει να το αντιμετωπίζεις, αντί να ελπίζεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Την ίδια στιγμή, η κ. Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας πως «έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός».

 

Παράλληλα, έθεσε ως στόχο να μην γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.

 

«Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές», υποστήριξε.