Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να δούμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας Facebook Twitter
0

Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα μας, καθώς κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν σημάνει συναγερμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουν την εμφάνισή τους κρούσματα ηπατίτιδας και στη χώρα μας.

Η ηπατίτιδα είναι μία φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες όπως ιούς και λοιμώξεις και, σε χώρες του εξωτερικού, παρατηρούνται αυτή την περίοδο περισσότερα κρούσματα από το αναμενόμενο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Κάποια από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν σοβαρή ηπατίτιδα». 

«Βλέποντας τον τρόπο διασποράς, μάλλον είναι κάποια λοίμωξη και μάλλον είναι κάποιος ιός. Στην πλειοψηφία, έχει εντοπιστεί ο αδενοϊός, ένας κοινός ιός στα παιδιά που δημιουργεί λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού και κάποιες λοιμώξεις, ήπιες, του γαστρεντερολογικού», πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης αναφέροντας πως υπάρχει και υπόθεση για πιθανή εμπλοκή του κορωνοϊού που ωστόσο δεν έχει επαληθευτεί. 

«Αυτή την στιγμή δεν έχουμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας στην Ελλάδα» ξεκαθάρισε ο κ. Ζαούτης, λέγοντας πως οι αρμόδιες δομές είναι σε ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κρούσματα και στη χώρα μας. 

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη περίπτωση να τον δούμε κι εδώ. Υπάρχουν κρούσματα και στην Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Πληροφορίες για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπάρχει ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα μας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παιδίατρος κάλεσε τον ΕΟΔΥ, αναφέροντας ότι ένα παιδί, το οποίο παρακολουθεί, εμφανίζει συμπτώματα ηπατίτιδας.

Σε εγρήγορση οι γιατροί
 

Παράλληλα, έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλεί τους κλινικούς γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Ηπατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Ικτερος
  • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  • Κνησμός
  • Αρθραλγία/μυαλγία
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετός ή κοιλιακό άλγος
  • Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
  • Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ