Πλατεία Καρύτση: Βανδάλισαν το προσκυνητάρι έξω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου

Πλατεία Καρύτση: Βανδαλισμός στον ναό του Αγίου Γεωργίου Facebook Twitter
0

Αντιμέτωποι με μια εικόνα βανδαλισμού ήρθαν οι υπεύθυνοι του ναού του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία Καρύτση. 

Άγνωστοι έσπασαν ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι, που υπήρχε έξω από τον ναό. Ο βανδαλισμός φέρεται να έγινε μετά της 21:30 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, γιατί νωρίτερα λειτουργούσε ο ναός. 

«Είναι ένας ιστορικός ναός του κέντρου, που χτίστηκε το 1849 στα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Αποτελεί μνημείο για την Αθήνα», δήλωσε στο Open ο Νικόλαος Βάλδαμος, πρωτοψάλτης του ναού. «Ήταν ένα παλιό προσκυνητάρι, που χρησίμευε για την είσπραξη συνδρομών την παλιά εποχή, άνω των 100 ετών. Είναι λυπηρό», συμπλήρωσε. 

Η ίδρυση του ναού ανάγεται στον 11ο αιώνα. Κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 υπέστη σημαντικές φθορές, αλλά εξακολούθησε να λειτουργεί. Οι κάτοικοι της ενορίας απευθύνθηκαν στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1840 είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση του ναού της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Ο ναός ανοικοδομήθηκε την περίοδο 1845-1849, σε περισσότερο «βυζαντινό» ρυθμό, με λιγότερες δυτικές επιρροές.

Το 1895 κατασκευάστηκε το τέμπλο και το 1901 ο αρχιερατικός θρόνος, έργα του γνωστού ξυλογλύπτη Ιωάννη Μαγιάση. Στην αγιογράφηση του ναού έχουν συντελέσει σημαντικοί ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Πολυχρόνης Λεμπέσης, ο Δήμος Γεωργαντάς και ο Δημήτριος Πελεκάσης. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ