Απεργία την Πρωτομαγιά

Πικραμμένος: Υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και δεν ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους

Πικραμμένος: Υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και δεν ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

«Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται και Έλληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα». Αυτό τόνισε, σε δημόσια τοποθέτησή του στην Εταιρία Δικαστικών Μελετών, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφερόμενος στις δύο αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου (εισαγγελέων και αρεοπαγιτών) για το θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστών και πέραν του 67ου έτους.

Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος ανέφερε, ότι «καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα, ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία, δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Και τούτο, συνέχισε, «διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές».


Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων και ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων, στα γραφεία της Εταιρείας, αιχμηρή τοποθέτηση έκανε για το θέμα και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Σωτήριος Ρίζος. Μεταξύ άλλων, τόνισε «ότι το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη ευστάθειας των θεσμών». Πρόσθεσε επίσης «ότι το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική, ούτε νομική βάση» και χαρακτήρισε ως «τουλάχιστον παραφροσύνη» την ανακίνησή του δημόσια.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνητικές τοποθετήσεις υπήρξαν και από άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εν ενεργεία και επιτίμους.

Ελλάδα
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ευτυχώς που επικράτησε η σοβαρότητα και δεν φάγαμε άλλη μια μαχαιριά σε θέμα δεοντολογίας και εφαρμογής του Συντάγματος.Ωστόσο, και μόνον η υποβολή αιτήματος "παρέκκλισης" με νόμο και μάλιστα από ανώτατο δικαστικό λειτουργό - που δεν έχει το ελαφρυντικό της άγνοιας - συνιστά ατόπημα.Θα έπρεπε δε κατά την γνώμη μου ενέργειες σαν αυτή - υποβολή παρόμοιων αιτημάτων καθώς και η έκβασή τους - να καταχωρούνται στον υπηρεσιακό φάκελλο του δικαστικού λειτουργού και να αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης.