Πιερρακάκης: Ταμειακό έλλειμμα 100 εκ. ευρώ στα ΕΛΤΑ μέχρι τα τέλη του 2019

Πιερρακάκης: Ταμειακό έλλειμμα 100 εκ. ευρώ στα ΕΛΤΑ μέχρι τα τέλη του 2019 Facebook Twitter
Eurokinissi
1

Ταμειακό έλλειμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ θα εμφανίσουν τα ΕΛΤΑ στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εκτός από το έλλειμμα των 100 εκ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τα ΕΛΤΑ θα παρουσιάσουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 23 εκατ. ευρώ.


Ο υπουργός απαντώντας στις επισημάνσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί του επείγοντος της παρέμβασης στα ΕΛΤΑ, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια. «Θα ήθελα αυτή την αίσθηση του επείγοντος να την είχατε δείξει και τα προηγούμενα 4,5 χρόνια», είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι στο τέλος του 2018, η κρατική επιχείρηση είχε ήδη αρνητική καθαρή θέση ύψους 37 εκατ. ευρώ και έσοδα 253 εκατ. ευρώ.

Συγκρίνοντας την κατάσταση της επιχείρησης στο τέλος του 2018 και του 2014, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η κρατική εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια είχε έσοδα 333 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή θέση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Απευθυνόμενος δε προς την αξιωματικής αντιπολίτευση σημείωσε ότι από το 2014 μέχρι το 2018 ο τζίρος έχει πέσει κατά 80 εκατομμύρια, από 333 σε 253. «Να προλάβω το σχόλιό σας το οποίο θα είναι σωστό: πέφτει συνολικά ο κλάδος, απλώς αυτή η πτώση είναι μεγαλύτερη από την πτώση του κλάδου», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του οργανισμού. «Προφανώς εμείς θέλουμε να διασώσουμε τα ΕΛΤΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας δηκτικά, «πως αν κάποιοι δεν έκαναν τίποτα για 4,5 χρόνια, εμείς μπορούμε να έχουμε δύο μήνες για να κάνουμε κάτι...».

Αναφορικά με τη κατάργηση του ΕΛΔΟ ως ανώνυμης εταιρείας και τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι στη λύση αυτή κατέληξε καθώς το μοντέλο αυτό αξιοποιείται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η λειτουργία του οργανισμού ως Α.Ε. προσδίδει στη δραστηριότητά του κερδοσκοπικό χαρακτήρα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε.

«Όλοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη – ο γαλλικός, ο γερμανικός–χαρακτηρίζονται "κέντρα" και είναι πιο στενά πρόσωπα του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «γιατί αλλάξαμε το όνομα, παντού, είτε είναι επιχείρηση είτε είναι οργανισμός, όταν κρίνεις ότι έχει φθαρεί η επωνυμία, κατ' αρχάς αλλάζεις το όνομα».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ