Πέθανε ο Βασίλης Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Πέθανε ο Βασίλης Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Facebook Twitter
0

Πέθανε Βασίλης Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την περίοδο του ειδικού δικαστηρίου. Ο Βασίλης Κόκκινος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών και η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1956, με διαγωνισμό. Το 1969 προήχθη στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το 1973 στον βαθμό του εφέτη, και το 1979 στο βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Η προαγωγή του από εφέτη σε αρεοπαγίτη έγινε κατ' απόλυτη εκλογή, δηλαδή χωρίς να περάσει πρώτα από το βαθμό του προέδρου Εφετών. Ως εφέτης, διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, από το 1977 ως το 1979.

Από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος του Ναυπλίου παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων δημοτικών εκλογών τον Απρίλιο του 1975.

Τον Ιούλιο του 1990, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επέλεξε τον Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας.

Ο Βασίλης Κόκκινος παρέμεινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου έως το 1996, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991.

Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Κόκκινος είχε ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Βασίλης Κόκκινος ήταν μάλιστα εκείνος που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως πρωθυπουργού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ