Final 4 Euroleague LIVE

Πατέρας Βαλεντίν: Στη χώρα μου με βασάνιζαν - Είπα ψέματα γιατί φοβήθηκα την τιμωρία

Πατέρας Βαλεντίν: Στη χώρα μου με βασάνιζαν - Είπα ψέματα γιατί φοβήθηκα την τιμωρία Facebook Twitter
1

Για τη δύσκολη ζωή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη σύλληψη και τον βασανισμό του, την απόφασή του να εγκαταλείψει την πατρίδα του με τη μικρή Βαλεντίν και τη ζωή τους στην Ελλάδα μίλησε ο πατέρας της 7χρονης Βαλεντίν, Αμπελκά.

Ο πατέρας της Βαλεντίν, ο οποίος αφέθηκε χθες ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στους άγριους βασανισμούς που υπέστη από τις Αρχές της χώρας του στο παρελθόν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή τραβούσε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Επί 16 μέρες ήταν κρατούμενος σε διαφορετικά μέρη, και κάθε μία από αυτές τις μέρες υποβάλλόταν σε φρικτά βασανιστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μία μέρα τον είχαν κρεμασμένο ανάποδα για περίπου οκτώ ώρες, ρίχνοντάς του κλωτσιές και γροθιές.

Όπως εξήγησε, την περίοδο της σύλληψης είχε ήδη γεννηθεί η κόρη του, και αυτό που του έδινε κουράγιο ήταν η ελπίδα που είχε μέσα του.

Αναφερόμενος στη σχέση με τη μαμά της Βαλεντίν, εξηγεί ότι ποτέ δεν παντρεύτηκαν. «Δεν ήμασταν ποτέ παντρεμένοι. Ήταν μια φίλη μου, ζούσε σπίτι της και εγώ στο δικό μου». Από τα τέσσερα χρόνια του κοριτσιού ανέλαβε μόνος του την ανατροφή της, αφού η μητέρα της Βαλεντίν έφυγε και την εγκατέλειψε. Έτσι ανέλαβε να μεγαλώσει το κορίτσι μόνος του, μόνο με λίγη βοήθεια από τα αδέλφια του.

Χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά μονόδρομο» την απόφασή του να εγκαταλείψει την χώρα του και να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσει στην Ελλάδα: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι αγαπώ πολύ την κόρη μου. Τότε πίστευα ότι η μαμά της είχε πεθάνει, άρα το μόνο άτομο που είχε την ευθύνη να τη μεγαλώσει ήμουν εγώ. Δεν μπορούσα να αφήσω πίσω την κόρη μου πίσω, ήμουν ο μόνος που μπορούσα να σταθώ πλάι της», λέει στο «Μαζί σου», εξηγώντας ότι έπρεπε να την πάρει μαζί του αφού, αν πάθαινε ο ίδιος κάτι, η μικρή θα απέμενε μόνη της στον κόσμο.

Όπως λέει, έφυγαν μαζί από τη ΛΔ του Κονγκό στις 8 Οκτωβρίου. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αφήσω πίσω τη χώρα μου, στην οποία γεννήθηκα. Για να σώσω την ζωή της κόρης μου δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Αν πέθαινα δεν υπήρχε κανείς να τη φροντίσει». Σύμφωναμε τον ίδιο, πατέρας και κόρη πέρασαν έναν χρόνο ταξιδεύοντας, μείον 2-3 μέρες, και κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα «με τη χάρη του Θεού».

«Συναντήσαμε ανθρώπους που μας βοηθούσαν», λέει ο Αμπελκά, περιγράφοντας πώς κατάφερνε να βρίσκει φαγητό για την κόρη του στο δύσκολο ταξίδι. «Εγώ θυσιαζόμουν. Για 2-3 μέρες δεν έτρωγα τίποτα, όταν έβρισκα φαγητό το φυλούσα για τη Βαλεντίν».

Σχετικά με τη ζωή τους στην Ελλάδα, και το πώς επιβίωναν εδώ, ο Αμπελκά ανέφερε ότι μαζί με την κόρη του λάμβαναν βοήθεια από διάφορες οργανώσεις που έφτανε τα 200-300 ευρώ κάθε μήνα. «Με αυτά έπρεπε να πληρώσουμε τα πάντα, νοίκι, φαγητό υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς έμαθε πως η μαμά της Βαλεντίν ζει

Σύμφωνα με τον Αμπελκά, ανακάλυψε ότι η μαμά της Βαλεντίν ζει όταν έφτασε στην Αθήνα. «Κατέβαλα προσπάθειες για να βρω τα στοιχεία επικοινωνίας της. Βρήκα το κινητό και μιλήσαμε. Στις 19 Μάρτη έφυγα από Αθήνα και πήγα στη Γαλλία για να τη δω μόνος μου, ενώ η Βαλεντίν έμεινε με μια φίλη. Τη συνάντησα, μου είπε την δική της ιστορία και επέστρεψα», αναφέρει περιγράφοντας το ταξίδι του, κατά το οποίο διαπίστωσε ότι η ζωή της κόρης του θα ήταν καλύτερη με τη μαμά της, απ' ότι εδώ μαζί του.

Παρότι τού ήταν προσωπικά δύσκολο να την αποχωριστεί, πήρε την απόφαση να τη στείλει στη μαμά της, στο Παρίσι: «Ήμουν πολύ συνηθισμένος να είμαι μαζί της, είναι ο μόνος άνθρωπος που έχω στη ζωή. Όταν είμαι κοντά της ξεχνάω όλες μου τις δυσκολίες, εκείνη μου δίνει δύναμη. Η σκέψη της με κρατούσε στη ζωή όταν ένιωθα έτοιμος να παραιτηθώ. Μπορώ να κάνω τα πάντα για εκείνη».

«Φοβήθηκα την τιμωρία»

Ωστόσο, φοβούμενος ανάλογη τιμωρία όπως στη χώρα του, σκηνοθέτησε την εξαφάνισή της.

«Το πρώτο που μπορώ να πω είναι συγγνώμη από όλους. Ξέρω ότι ράγισα πολλές καρδιές, λυπάμαι ειλικρινά για αυτή μου την πράξη. Το έκανα διότι, παρότι η κόρη μου είχε φύγει, εγώ θα έμενα εδώ. Δεν ήξερα τι να πω όταν με ρωτούσαν πού είναι η κόρη σου. Έφυγε από τη χώρα παράνομα, αν έλεγα την αλήθεια για τον τρόπο που έφυγε η κόρη μου φοβόμουν ότι θα με τιμωρούσαν σκληρά όπως είχε συμβεί στη χώρα μου».

Μιλώντας για το κορίτσι του και ακούγοντας το ηχητικό στο οποίο η Βαλεντίν ρωτάει στα ελληνικά αν ο μπαμπάς της είναι καλά, συγκινείται και δακρύζει. «Η κόρη μου είναι η καλύτερή μου φίλη, με μάθαινε ελληνικά, περνούσαμε κάθε ώρα μαζί όταν γυρνούσε από το σχολείο» λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι το μόνο που θέλει τώρα είναι να μπορέσει να δουλέψει για να στηρίξει την κόρη του οικονομικά. «Θέλω να βρω μια εργασία για να μπορέσω να επιβιώσω και να βοηθήσω την κόρη μου. Πρέπει ως πατέρας να τη στηρίξω. Χρειάζομαι να βρω ένα σχολείο για να μάθω τα ελληνικά, είμαι έτοιμος γι' αυτό», επισημαίνει, εξηγώντας ωστόσο ότι χρειάζεται εντακτικά μαθήματα ώστε να μπορεί να μιλήσει γρήγορα τη γλώσσα μας.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
1

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία, που αποδεικνύει ότι πάντα υπάρχει μια άγνωστη ιστορία πίσω από κάθε πράξη.Όταν βιαζόμαστε να επικρίνουμε και να καταδικάσουμε, χάνουμε συχνά την αλήθεια και την ουσία.Πολλοί από μας είδαμε την ανακοίνωση για την εξαφάνιση της μικρής τα Χριστούγεννα και το μυαλό μας πήγε σε διάφορα σενάρια. Πολλοί λίγοι όμως θα πληροφορηθούν τη συνέχεια και την κατάληξη αυτής της ιστορίας.