Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, την επιδημιολογική επιβάρυνση της βορείου Ελλάδας αλλά και τα παιδιά μίλησε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

 

Σε γενικές γραμμές η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας «εμφανίζει σταθεροποίηση» με εξαίρεση ωστόσο  περιοχές της βόρειας Ελλάδας. «Η ματιά μας είναι στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαιτέρα στην Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα» είπε. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία».

 

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη «το επιδημιολογικό φορτίο έχει ηπιότερη άνοδο αλλά σαφή σταδιακή αύξηση» και πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει «υπερδιπλάσιο μέσο αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα».

 

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πίεση του συστήματος υγείας στη βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας ότι «καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια».

 

Οι έλεγχοι ανίχνευσης του κορωνοϊού «συμβάλουν στον περιορισμό νέων κρουσμάτων» με τον κυλιόμενο μέσο ορό διενέργειας τεστ να φτάνει τις 192.000 ανά ημέρα. Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας της τελευταίας βδομάδας βρέθηκε περίπου στο 1,16%. «Η πανδημία σήμερα είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών» τόνισε. 

 

Το άνοιγμα των σχολείων

 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

 

Όπως είπε, στις ηλικίες 5-20 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημειώθηκε αύξηση 16% που όμως ήταν αναμενόμενη, λόγω της διενέργειας των self tests.

 

Παράλληλα, επικαλούμενη μελέτη του Lancet ανέφερε ότι η μετάδοση της λοίμωξης στο σχολείο είναι σπάνια «μόλις στο 2%». Πρόταξε επίσης τη σημασία του εκτεταμένου τέστινγκ στους σχολικούς χώρους αντί της καραντίνας. 

 

Κλείνοντας, η κα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι το 24% των ανηλίκων έχει ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.